luni

22 aprilie, 2024

27 septembrie, 2013

Cheltuielile pentru măsurile pasive (în special cheltuielile pentru sprijinul acordat șomerilor) au avut anul trecut o pondere majoritară, de 57,3% din totalul costurilor cu politicile privind piața muncii, potrivit unui comunicat transmis vineri de Institutului Național de Statistică (INS).

Mai mult, la sprijinul acordat șomerilor, marea parte a banilor (91,7% din totalul cheltuielilor) o reprezintă indemnizațiile de șomaj.

De altfel, aceste indemnizații totalizează 52,5% din sumele cheltuite de România cu toate politicile de muncă.


Per total, sumele cheltuite de Romania, anul trecut, pentru aplicarea intervențiilor publice prevăzute prin politicile privind piața muncii au scăzut, comparativ cu anul anterior – ele au reprezentat 0,29% din PIB , cu 0,07 puncte procentuale mai puțin față de 2011.

Intervențiile publice au fost direcționate către șomeri și către alte persoane dezavantajate pe piața muncii.

”Persoanele vulnerabile pe piaţa muncii au fost sprijinite să se reintegreze prin măsuri active care au totalizat mai mult de o zecime (11,9%) din totalul cheltuielilor cu intervenţiile publice pe piaţa muncii”, spune INS.

Precizări metodologice ale INS


1. Serviciile privind piaţa muncii se referă la intervenţiile pe piaţa muncii adresate persoanelor (participanţilor) aflate în căutarea unui loc de muncă, fără modificarea statutului lor pe piaţa muncii, ci doar în scopul mijlocirii găsirii unui loc de muncă. Serviciile privind piaţa muncii reprezintă totalitatea serviciilor şi activităţilor care facilitează integrarea pe piaţa muncii a şomerilor şi a altor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă saucare oferă ajutor angajatorilor în recrutarea şi selectarea personalului.

2. Măsurile privind piaţa muncii (măsuri active) se referă la intervenţiile pe piaţa munciiprivind participanţii a căror principală activitate este căutarea activă a unui loc de muncă şi care se finalizează prin modificarea statutului lor pe piaţa muncii.

Căutarea activă a unui loc de muncă presupune întreprinderea unor activităţi concrete, în vederea dobândirii statutului de persoană ocupată, cum ar fi: participarea la măsuri de formare profesională, în scopul iniţierii, calificării, recalificării, perfecţionării sau specializării, la măsuri care sprijină activităţile de demarare a unei afaceri pe cont propriu etc.

3. Suporturile financiare privind piaţa muncii (măsuri pasive) se referă la intervenţiile prin care se furnizează asistenţă financiară, direct sau indirect, pentru persoanele dezavantajate pe piaţa muncii.

Pentru a se evita dubla înregistrare, totalul acestei categorii de cheltuieli exclude persoanele care au fost îndreptăţite concomitent atât la indemnizaţia de şomaj cât şi la măsurile de formare profesională (cursuri de calificare, recalificare, specializare).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: