La obiect

Situația financiară la care se așteaptă economiștii și bancherii pe final de an

Amploarea dezechilibrării indicatorilor critici ai economiei pe 2019 creşte cu siguranţă, iar incertitudinea contextului politic îi îndeamnă la prudență pe economiști, pentru că sporeşte dificultatea… Mai mult

31.10.2019

La obiect

România, alături de Germania: în topul UE al orașelor cu cei mai puțini tineri

Potrivit Eurostat, aproape două treimi dintre orașele europene cu cei mai puțini tineri se află în România și Germania. Indicatorul utilizat este rata de dependență… Mai mult

30.10.2019

Chestiunea

Viitorul forței de muncă: Durata de muncă așteptată în România – sub nivelul din anul 2000

Durata de muncă în România s-a redus cu doi ani și jumătate în perioada 2000 – 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat. Mai mult, raportul… Mai mult

30.10.2019

La obiect

Câte ore muncesc profesorii din UE și din România: Noile măsuri din educație și compensațiile pentru profesori

Profesorii cu o vechime de cel puțin 30 de ani ar putea primi la pensionare șase salarii medii brute, adică aproape 30.000 de lei, conform… Mai mult

28.10.2019

Cronicile

International Investment Bank a listat obligațiuni de 500 mil. lei la Bursa de Valori Bucureşti

de Adrian N Ionescu , 7.11.2019

A cincea emisiune de obligaţiuni a International Investment Bank (IBB) dedicată pieţei româneşti, în valoare de 500 de milioane de lei, a fost listată joi la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile IIB22 are maturitatea de 3 ani și oferă cu o dobândă fixă de 3,98%, comparabilă cu cea a titlurilor de stat românești. Este cea dintâi emisiune făcută la dobândă fixă.

„Obligațiunile de acest tip nu sunt de obicei interesante, pentru că sunt adresate marilor investitori, care le cumpără dinainte de listare și le tezaurizează. Listarea este mai degrabă tehnică, pentru a da o anumite calitate a titlurilor în portofoliile investitorilor”, a explicat Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest.

Faptul este confirmat şi de structura emisiunii, care constă în 50.000 de obligațiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei fiecare.

De altfel, obligațiunile IIB22 au fost cumpărate de 18 investitori instituționali (bănci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asigurători și fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune, potrivit prezentării oficiale la BVB.

Pe e altă parte, „emisiunile de obligaţiuni dedicate micilor investitori ar putea avea succes, pentru că mulţi sunt dezamăgiţi de dobânzile bancare”, este de părere Nicolae Gherguş, un alt veteren al pieţei, membru al consiliului broker Cluj Napoca.

IBB este la a cincea listare de obligațiuni la BVB, dintre care trei au fost în lei, și cu o mare parte din resursele atrase a finanța tranzacții cu companii românești.

Piața de capital din România este în prezent cea mai mare piață de pe care IIB a atras finanțare (44% din totalul finanțării pe termen lung), iar datoria în lei are cea mai mare pondere (27%).

Emisiunea a fost intermediată de BT capital Partners, divizia de investment banking și piețe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania (TLV), alături de ING Bank România.

Aspiraţiile globale ale IIB

Banca are un protofoliu total de credite de 830 de milioane de euro în toate țările în care operează, iar printre operațiunile importante din România se numără finanțarea preluării lanțului de retail Profi și a unor proiecte ale BT leasing Transilvania, Agricover Credit, Avicola Buzău SA și Romcab.

International Investment Bank (IBB) este bancă interguvernamentală controlată de Rusia cu 45,5% din acţiuni, care și-a propus să finanțeze afaceri în țările din Eruopa Centrală și de Est dar și în Asia.

România are 6,82% din acţiunile IIB, după Bulgaria (12,80%), Ungaria (12,14%) și Cehia (11,34%). Mai sunt membre alte ţări (foste) comuniste: Slovacia, Cuba, Mongolia şi Vietnam.

Încă de la înfiinţarea sa din 1970 IBB şi-a arătat apetența de a deveni o alternativă la Banca Mondială şi, ulterior, la BERD.

IIB își declară un statut de bancă de dezvoltrare multilaterală a cărei „misiune este să faciliteze legăturile şi integrarea dintre economiile ţărilor membre, pentru a asigura sustenabilitatea, creşterea incluzivă şi competitivitatea economiilor naţionale”.

Conform statutului său, IIB nu face obiectul reglementărilor naţionale şi nu are nevoie de autoriyarea autorităţilor locale.

Recenta mutare a sediului central de la Moscova la Budapesta a fost întâmpinată de suspiciunile că sub paravanul BII ar avea loc activităţi de spionaj.

(Citiți și: „Mutarea de la Moscova la Budapesta a Băncii Internaționale de Investiții, controlată de Rusia, stârnește îngrijorări transatlantice”)

Suspiciunile au fost întărite de faptul că Rusia l-a impus ca președinte al consiliului de administrație al IIB pe Nikolai Kosov un veteran al diplomației ruse, cu presupuse relații cu KGB.

„Rusia controlează de facto întreaga structură decizională. Este vorba de o bancă dominată de Rusia”, adeclarat Andras Racz, specialist în probleme rusești la think-tank-ul german DGAP, citat de AFP.

Guvernul maghiar a salutat mutarea sediului la Budapesta, dar criticii spun că beneficiarii creditelor IIB ar fi însă mai ales aliații premierului maghiar Viktor Orban.

Viktor Orban a întărit legăturile economice și politice cu Moscova începând cu 2014, în ciuda anexării Crimeii și a sancțiunilor economice europene, semnând cu Rosatom un contract de extindere a centralei sale nucleare, pentru 11 miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Profiturile Romgaz și Nuclearelectrica la 9 luni au crescut pe seama scumpirii energiei pe piața liberă

Adrian N Ionescu

Profiturile nete la 9 luni ale Romgaz (SNG) și Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 19%, respectiv cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut,… Mai mult

Stiri

Raportul ”10 august 2018” a fost declasificat și trimis procurorilor, dar nu va fi făcut public

Vladimir Ionescu

Raportul MAI privind intervenția forțelor de ordine la mitingul din 10 august 2018 a fost declasificat joi și trimis deja la DIICOT, unde este instrumentat… Mai mult

Europa

Capitalul chinez intră în România via Ungaria – Bank of China Budapest își deschide sucursală la București

Vladimir Ionescu

A patra cea mai mare bancă din lume, Bank of China, își va deschide o sucursală la București în decembrie. Anunțul a fost făcut de… Mai mult

Stiri

Cum încearcă oamenii PSD să blocheze instituțiile: Șeful Casei de Pensii a intrat în concediu medical

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban a acuzat, miercuri seară, că oameni numiți de PSD în funcții cheie din sistemul public încearcă să blocheze guvernarea prin tot felul… Mai mult

Europa

Un nou obstacol în fața Ursulei von der Leyen – Marea Britanie își va desemna comisarul după 12 decembrie

Victor Bratu

Ambasadorul Marii Britanii la UE, Tim Barrow (foto), a trimis miercuri seara o scrisoare Comisiei Europene în care anunță, potrivit Politico, că țara sa nu… Mai mult

Europa

OUG privind statutul cetățenilor britanici din România în cazul unui Brexit fără acord

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă privind regimul cetăţenilor din Marea Britanie în cazul unui Brexit fără un acord, a… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Igor Dodon l-a desemnat premier pe un consilier prezidențial

Iulian Soare

La o zi după debarcarea premierului proeuropean Maia Sandu, președintele moldovean Igor Dodon l-a desemnat ca înlocuitor al acesteia pe unul dintre consilierii săi, Ion… Mai mult