La obiect

UE – Green Deal: Până să salveze planeta, lupta cu încălzirea globală va salva mai întâi economia Rusiei

Ambiția Comisiei Ursula von der Leyen de a transforma Europa, până în 2050,  în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon… Mai mult

15.01.2020

La obiect

România – a doua cea mai mare scădere a producției industriale din UE. Semnele îngrijorătoare şi cauzele

România a înregistrat a doua ce mai mare scădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană în noiembrie 2019, faţă de noiembrie 2018, potrivit datelor Oficiului… Mai mult

15.01.2020

Chestiunea

Din nou -7,7% (!) la producția industrială: A 6-a lună consecutivă pe minus

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în noiembrie 2019 o nouă scădere alarmantă a producției industriale lunare la cota negativă record de -7,7%,… Mai mult

15.01.2020

La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

Cronicile

International Investment Bank a listat obligațiuni de 500 mil. lei la Bursa de Valori Bucureşti

de Adrian N Ionescu , 7.11.2019

A cincea emisiune de obligaţiuni a International Investment Bank (IBB) dedicată pieţei româneşti, în valoare de 500 de milioane de lei, a fost listată joi la cota Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Titlurile IIB22 are maturitatea de 3 ani și oferă cu o dobândă fixă de 3,98%, comparabilă cu cea a titlurilor de stat românești. Este cea dintâi emisiune făcută la dobândă fixă.

„Obligațiunile de acest tip nu sunt de obicei interesante, pentru că sunt adresate marilor investitori, care le cumpără dinainte de listare și le tezaurizează. Listarea este mai degrabă tehnică, pentru a da o anumite calitate a titlurilor în portofoliile investitorilor”, a explicat Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest.

Faptul este confirmat şi de structura emisiunii, care constă în 50.000 de obligațiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei fiecare.

De altfel, obligațiunile IIB22 au fost cumpărate de 18 investitori instituționali (bănci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asigurători și fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune, potrivit prezentării oficiale la BVB.

Pe e altă parte, „emisiunile de obligaţiuni dedicate micilor investitori ar putea avea succes, pentru că mulţi sunt dezamăgiţi de dobânzile bancare”, este de părere Nicolae Gherguş, un alt veteren al pieţei, membru al consiliului broker Cluj Napoca.

IBB este la a cincea listare de obligațiuni la BVB, dintre care trei au fost în lei, și cu o mare parte din resursele atrase a finanța tranzacții cu companii românești.

Piața de capital din România este în prezent cea mai mare piață de pe care IIB a atras finanțare (44% din totalul finanțării pe termen lung), iar datoria în lei are cea mai mare pondere (27%).

Emisiunea a fost intermediată de BT capital Partners, divizia de investment banking și piețe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania (TLV), alături de ING Bank România.

Aspiraţiile globale ale IIB

Banca are un protofoliu total de credite de 830 de milioane de euro în toate țările în care operează, iar printre operațiunile importante din România se numără finanțarea preluării lanțului de retail Profi și a unor proiecte ale BT leasing Transilvania, Agricover Credit, Avicola Buzău SA și Romcab.

International Investment Bank (IBB) este bancă interguvernamentală controlată de Rusia cu 45,5% din acţiuni, care și-a propus să finanțeze afaceri în țările din Eruopa Centrală și de Est dar și în Asia.

România are 6,82% din acţiunile IIB, după Bulgaria (12,80%), Ungaria (12,14%) și Cehia (11,34%). Mai sunt membre alte ţări (foste) comuniste: Slovacia, Cuba, Mongolia şi Vietnam.

Încă de la înfiinţarea sa din 1970 IBB şi-a arătat apetența de a deveni o alternativă la Banca Mondială şi, ulterior, la BERD.

IIB își declară un statut de bancă de dezvoltrare multilaterală a cărei „misiune este să faciliteze legăturile şi integrarea dintre economiile ţărilor membre, pentru a asigura sustenabilitatea, creşterea incluzivă şi competitivitatea economiilor naţionale”.

Conform statutului său, IIB nu face obiectul reglementărilor naţionale şi nu are nevoie de autoriyarea autorităţilor locale.

Recenta mutare a sediului central de la Moscova la Budapesta a fost întâmpinată de suspiciunile că sub paravanul BII ar avea loc activităţi de spionaj.

(Citiți și: „Mutarea de la Moscova la Budapesta a Băncii Internaționale de Investiții, controlată de Rusia, stârnește îngrijorări transatlantice”)

Suspiciunile au fost întărite de faptul că Rusia l-a impus ca președinte al consiliului de administrație al IIB pe Nikolai Kosov un veteran al diplomației ruse, cu presupuse relații cu KGB.

„Rusia controlează de facto întreaga structură decizională. Este vorba de o bancă dominată de Rusia”, adeclarat Andras Racz, specialist în probleme rusești la think-tank-ul german DGAP, citat de AFP.

Guvernul maghiar a salutat mutarea sediului la Budapesta, dar criticii spun că beneficiarii creditelor IIB ar fi însă mai ales aliații premierului maghiar Viktor Orban.

Viktor Orban a întărit legăturile economice și politice cu Moscova începând cu 2014, în ciuda anexării Crimeii și a sancțiunilor economice europene, semnând cu Rosatom un contract de extindere a centralei sale nucleare, pentru 11 miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 7.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Florin Cîțu: S-au cheltuit 44 milioane euro în numele informatizării ANAF, serverele stau de 3 ani pe holuri

Razvan Diaconu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus luni seara, la Digi 24, că informatizarea Fiscului nu s-a realizat, dar asta nu înseamnă că nu s-au cheltuit… Mai mult

Stiri

Piaţa ambalajelor din România – 890 milioane euro, mai puţin de 15% sunt biodegradabile

Vladimir Ionescu

Piaţa ambalajelor din România este de aproximativ 890 milioane euro, dar numai 15% sunt realizate din materiale biodegradabile, scrie Agerpres. “Analizată global, piaţa ambalajelor este… Mai mult

Stiri

OMS rectifică evaluarea noului coronavirus: De la amenințare globală “moderată”, la “ridicată”

Iulian Soare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a corectat luni evaluarea ameninţării legate de coronavirusul din China care trece de la “moderată”, cum era calificată până în… Mai mult

Stiri

Noul coronavirus / Protecția Consumatorilor cere ajutorul unor instituții pentru a bloca intrarea pe piață a unor produse din China

Vladimir Ionescu

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat luni sprijinul Direcției de Sănătate Publică Constanţa pentru „împiedicarea punerii pe piaţă, în vederea comercializării, a produselor… Mai mult

Europa

Bruxelles / Summit special pe tema bugetului multianual organizat pe 20 februarie

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a invitat pe liderii UE la un summit special pe tema bugetului UE 2021-2027. ”A venit vremea să ajungem la… Mai mult

Stiri

Statistici BNR: Creditul neguvernamental a scăzut în decembrie. Administraţia publică s-a împrumutat mai mult

Adrian N Ionescu

Soldul creditelor acordate Guvernului şi administraţiilor locale a crescut cu 3,3%, în decembrie 2019, faţă de noiembrie, până la mai mult de 116,21 miliarde de… Mai mult

Stiri

Dragoș Tănăsoiu (PNL Sector 5) a fost numit șef al Corpului de control al premierului

Vladimir Ionescu

Daniel Dragoş Tănăsoiu (foto), fost secretar general al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este noul şef al Corpului de control al prim-ministrului.… Mai mult