vineri

26 aprilie, 2024

29 octombrie, 2019

Finalizarea transferului la Budapesta de la Moscova a sediului Băncii Internaționale de Investiții (BII), supranumită „Calul Troian al lui Putin”, amplifică îngrijorările privind creșterea influenței politicii rusești în Europa Centrală și de Est.

Îngrijorările sunt nutrite atât de opoziția politică maghiară cât și de membri ai Senatului SUA și din cauza suspiciunilor că BII ar fi implicată și în culegerea de informații pentru serviciile secrete ruse, potrivit AFP.

Banca „este larg percepută ca brațul serviciilor secrete rusești”, spune o scrisoare adresată în septembrie ambasadorului american la Budapesta de către nouă senatori americani.


Opoziția maghiară consideră că BII este o amenințare la securitatea națională și „un cuib de spioni”. Ungaria s-a retras din bancă în primul mandat al premierukui Viktor Orban, dar a revenit trei ani mai târziu, în 2012, după  reînnoirea proiectului de către Vladimir Putin.

Proiectul BII, vechi din vremea Războiului Rece, a fost fost resuscitat de administrația rusă sub conducerea lui Vladimir Putin, cu scopul creării unei alternative la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sau la Banca Mondială.

România și-a majorat participația de capital în august, ajungând al cincilea cel mai mare investitor în această instituție financiară, iar participațiile arată astfel: 

Rusia (45,5%), Bulgaria (12,80%), Ungaria (12,14%) și Cehia (11,34%), potrivit datelor BII.


Și Slovacia, al cincilea membru al NATO acționar la băncii, se alătură Cubei, Mongoliei și Vietnamului.

Suspiciuni de spionaj

Suspiciunile privind acttivitățile de spionaj sub paravanul BII au fost întărite de faptul că Rusia l-a impus ca președintel al comnsiliului de administrație pe Nikolai Kosov un veteran al diplomației ruse, cu presupuse relații cu KGB.

„Sunt riscuri evidente de securitate care nu par să fie corect tratate”, spune Andras Racz, specialist în probleme rusești la think-tank-ul german DGAP, în condițiile în care activitățile băncii nu vor fi subiectul organismelor ungare de reglementare. „Se vorbește în rusă, sediul său a fost la Moscova timp de 49 de ani, directorul său este rus: Rusia controlează de facto întreaga structură decizională. Este vorba de o bancă dominată de Rusia”, a spus el.

Rusia controlează de facto întreaga structură decizională. Este vorba de o bancă dominată de Rusia, potrivit analistului maghiar.

Guvernul maghiar spune că banca „va aduce acționarilor săi, printre care și Ungaria, noi oportunități economice”.

Portofoliul de credite ale IIB se ridica la 830 milioane de euro în 2018. „Ar putea avea un impact pozitiv” pentru Ungaria, spune Andras Deak, de la Academia ungrară de științe, „dar acesta ar urma să rămână modest”.

Beneficiarii creditelor BII ar fi însă mai ales aliații premieruloui Viktor Orban.

Viktor Orban a întărit legăturile economice și politice cu Moscova începând cu 2014, în ciuda anexării Crimeii și a sancțiunilor economice europene, semnând cu Rosatom un contract de extindere a centralei sale nucleare, pentru 11 miliarde de euro, potrivit sursei citate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: