Transelectrica (TEL) și-a convocat acționarii pentru a aproba afilierea companiei la centrul regional de coordonare a securității rețelelor de transport de energie europene, administrat de TSCNET Services GmbH, din Germania.
Operaţiunea este necesară pentru a respecta cerinţele Comisiei Europene privind interconectarea reţelelor energetice naţionale.
Transelectrica administrează monopolul transportului de energie electrică prin magistralele naționale și este operatorul sistemului energetic al României.
Afilierea se va face prin participarea la capitalul social al TSCNET Services GmbH.
Centrul TSCNET Services, cu sediul în Munchen, deserveşte operatorii de transport şi sistem energetic din zona central-estică a Europei, parte a regiunii CORE, în vederea implementării coordonate a codurilor europene de rețea.
„Peste 40% din capacitatea de interconexiune a României este alocată graniței de vest și gradul de utilizare a acesteia este foarte crescut”, potrivit unui document al AGA convocată de Transelectrica în 5 iunie.
Cele opt coduri europene de rețea reglementează conectarea la rețeaua energetică, funcționarea sistemeleor electroenergetice interconenctate sincron și integrarea piețelor naționale, în vedera creării pieței unice europene de energie.
Regiunea CORE include o serie de granițe ce delimitează zone de piață între care tranzacționarea energiei electrice se realizează printr-un proces de alocare de capacitate de transport.
Estimarea participaţiei Transelectrica (TEL) la TSCNET Services GmbH se ridică la 500,000 de euro, iar valoarea finală va fi stabilită după o evaluare realizată de un consultant desemnat de compania germană.
Acționarii TSCNET Services GmbH sunt alți operatori de sistem din regiunea CORE, cu ponderi de participare egale: 50Hertz Transmission GmbH, Amprion GmbH (Germania), Austrian Power Grid (Austria), CEPS (Cehia), Eles (Slovenia), Energinet (Danemarca), HOPS (Croația), MAVIR (Ungaria), PSE (Polonia), Swissgrid AG (Elveția) și TenneT (Olanda).
TSCNET Services furnizează servicii de planificare operațională, sinteză de date de prognoză, evaluare de congestii și calcul de capacitate pentru dispeceratele acestora.
(Detaliile afilierii pot fi consultate AICI – LINK, în Nota Transelectrica privind afilierea la TSCNET)
Partea central vestică a CORE este sub acoperirea unui alt centru, Coresco, cu sediul în Bruxelles, care grupează operatorii de transport şi sitem din Portugalia, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania și Italia.
Un al treilea centru, administrat de SSC Ltd. din Belgrad acoperă sistemele energetice ale Serbiei, Muntenegrului, Bosniei-Herțegovinei și Bulgaria.
Transelectrica (TEL) este controlată de statul român prin Ministerul Economiei, care deține de 58,7% din acțiuni, restul fiind în circulație prin Bursa de Valori București (BVB).
Compania a înregistrat anul trecut o pierdere contabilă de 47,9 milioane lei, pe seama reducerii tarifelor reglementate şi a consolidării unor obligații suplimentare de plată, de 99 de milioane de lei, în urma unui control ANAF.