Echilibrarea treptată a balanței comerciale bilaterale a fost unul dintre subiectele abodate miercuri la întâlnirea dintre premierul Vicorica Dăncilă și ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong.
”Referindu-se la cooperarea economică, premierul Viorica Dăncilă a enunţat obiectivul principal al României, acela de a echilibra treptat balanţa comercială bilaterală, prin amplificarea exporturilor româneşti către China. Creşterea exportului de produse româneşti agro-alimentare, dar şi a celui de produse cu o valoare adăugată ridicată, pot contribui la atingerea, în viitor, a acestui echilibru, a arătat premierul român”, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Reamintim că Republica Populară China figurează pe primul loc în lista statelor care generează deficitul extern din comerțul exterior al României, cu un sold negativ pentru noi de 2,36 miliarde euro și un grad de acoperire al importurilor prin exporturile efectuate de doar 19%, în 2015.
Cei doi au discutat şi despre cooperarea în domeniul transporturilor şi energetic, domeniu în care, spune comunicatul, premierul a exprimat interesul României pentru cooperarea cu partea chineză în proiecte de infrastructură rutieră, în transportul naval, precum şi în transportul aerian.
De asemenea, Viorica a mulţumit părţii chineze pentru interesul manifestat faţă de dezvoltarea infrastructurii feroviare din România, din perspectivă naţională, dar şi în contextul conectivităţii regionale.
În domeniul energetic, ea „a evidenţiat atuurile pe care România le prezintă atât din punct de vedere al poziţionării geografice, cât şi al resurselor energetice, acestea putând constitui un stimulent pentru investitorii chinezi. De asemenea, a fost abordată cooperarea între cele două părţi în domeniul energiei nucleare”.
”Atât prim-ministrul Viorica Dăncilă, cât şi ambasadorul Chinei Xu Feihong, au invocat necesitatea facilitării contactelor people-to people şi a susţinerii turismului bilateral”, se mai arată în comunicat.
”Nu în ultimul rând, ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea pentru o cooperare activă şi constructivă în cadrul formatului de cooperare 16+1, pentru valorificarea întregului potenţial pe care acesta îl prezintă”, mai precizează Guvernul.