vineri

19 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2020

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit, sâmbătă, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin, pentru a discuta situația tensionată din Orientul Mijlociu. Schimbarea situației din Orientul Mijlociu și teama că Libanul va deveni o a doua Sirie, ar putea forța Berlinul să se bizuie pe Rusia în  încercarea de a găs soluțiie, scrie

De cealaltă parte, Vladimir Putin se folosește de întâlnire pentru a consolida imaginea Rusiei de mediator în regiune, scrie presa internațională.


Pe agenda celor doi oficiali sau aflat teme „situația din Siria și Libia, precum și legate de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, ca urmare a unui atac aerian al Statelor Unite pe aeroportuul din Baghdad pe 3 ianuarie”, a anunțat Kremlinul.

Întâlnirea celor doi este prima după cea de la Sochi, în mai 2018, la ceremonia de marcare a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, și are loc în contextul recunoașterii de către Iran că este răspunzător pentru doborârea, din greșeală, a avionului ucrainean ce avea 176 de pasageri la bord.

Înaintea discuțiilor celor doi, cancelarul german, a declarat, în prezenț presei, că „sunt multe de discutat.”

Adresându-se președintelui rus, Angela Merkel a spus: „Mulțumesc pentru că avem această oportunitate, întrucât a a discuta unul cu altul este întotdeauna mai bine decât a discuta unul despre altul.”

Berlinul va găzdui conferința de pace pentru Libia


Unul dintre subiectele discutate de cei doi este Libia, așa cum a indicat înaintea vizitei ministrul german de Externe Heiko Maas.

Vladimir Putin a efectuat, miercuri, o vizită în Turcia, pentru a discuta cu omologul său despre dosarele libian și sirian. ”În condițiile critice de acum și în lumina obiectivelor definite de rezoluțiile ONU, am decis să preluăm inițiativa și, ca mediatori, cerem tuturor taberelor din Libia să înceteze ostilitățile”, a declarat președintele Erdogan, după întâlnirea cu Vladimir Putin.

Angela Merkel, a criticat voalat Rusia, scrie The Financial Times, pentru ajutorul dat generalului Haftar: “Trebuie să împiedicăm prea multe țări ce încearcă să influențeze evenimente (din Libia – n.red.)” și dau la spate interesele libiene.

Turcia a acuzat Rusia că a trimis în Libia 2.000 de mercenari, iar la conferința de presă comună susținută sâmbătă, împreună cu Angela Merkel, Vladimir Putin a declarat, răspunzând întrebărilor unor jurnaliști, că, în cazul în care există ruşi în această ţară, ei nu reprezintă Rusia şi nici nu sunt plătiţi de guvernul rus. “În orice război există și mercenari,” a adăugat Putin, citat de FT.

Cancelarul Merkel și liderul de la Kremlin au făcut apel la respectarea armistițiului de către părțile implicate în conflictul din Libia (armistițiu convenit a intra în vigoare sâmbătă, la miezul nopții) și au stabilit ca negocierile de pace să aibă loc la Berlin, în următoarele săptămâni.

„Sperăm ca eforturile comune ale Rusiei şi Turciei să aibă succes şi vom trimite curând invitaţii pentru o conferinţă la Berlin”, a spus Angela Merkel.

(Citiți și: „UE privește cum Putin și Erdogan fac jocurile în Libia”)

Liderii europeni l-au avertizat miercuri pe premierul libian recunoscut internaţional, Fayez al-Serraj, să nu permită accesul trupelor turceşti pe teritoriul Libiei şi să nu încheie un acord pentru gaze naturale cu Turcia, pentru a evita agravarea tulburărilor din ţară.

Libia este afectată de un conflict între facţiuni, după înlăturarea, printr-o revoltă sprijinită de NATO, a dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011.

Khalifa Haftar, care a fost general în armata lui Gaddafi şi ale cărui forţe controlează cea mai mare parte din estul şi sudul Libiei, face o nouă încercare de a captura Tripoli, capitala ţării situată în nord-vest.

Moscova și Ankara sunt în poziția să ceară și să impună părților beligerante stoparea luptelor pentru că au reușit, în scurt timp, inclusiv prin mutarea unor echipamente și trupe, să detroneze Franța și Italia din poziția de cei mai influenți actori străini în Libia.

Rusia este un vechi susținător al generalului Khalifa Haftar, ale cărui forțe asediază Tripoli, iar Turcia este aliat recent al guvernului Fayez al-Sarraj. Cele două state susțin părțile adevrsare, la fel ca în conflictul din Siria, ceea ce permite Turciei să participe la masa negocierilor, ca mediator.

Despre conflictul SUA – Iran, Vladimir Putin: Ar fi o catastrofă globală

La sfârșitul întâlnirii, Vladimir Putin și Angela Merkel și-au exprimat din nou susținerea pentru acordul nuclear din 2015 cu Iranul, pe care președintele american Donald Trump a abandonat-o unilateral în mai 2018.

Liderul de la Kremlin a escaladarea conflictul dintre SUA și Iran, și un război în Orientul Mijlociu extins ar fi o catastrofă globală, scrie Bloomberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: