vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 ianuarie, 2020

Uniunea Europeană poate accelera cât vrea negocierile diplomatice, dar Rusia și Turcia fac deja jocurile în Libia, arată o analiză Politico.

La numai câteva minute după ce, miercuri, președintele Consiliului European, Charles Michel, a promis că UE își va ”accelera” eforturile de a opri ”escaladarea militară periculoasă din Libia”, președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan, au anunțat că un acord de încetare a focului va intra în vigoare duminică, la miezul nopții.


”În condițiile critice curente și în lumina obiectivelor rezoluțiilor Consiliului de Securitate, am decis să preluăm inițiativa și, în calitate de mediatori, am cerut părților implicate în conflictul din Libia să își înceteze ostilitățile”, anunță comunicatul comun semnat de Putin și de Erdogan, care s-au întâlnit miercuri la Istambul.

Moscova și Ankara sunt în poziția să ceară și să impună părților beligerante stoparea luptelor pentru că au reușit, în scurt timp, inclusiv prin mutarea unor echipamente și trupe, să detroneze Franța și Italia din poziția de cei mai influenți actori străini în Libia.

Rusia este un vechi susținător al generalului Khalifa Haftar, ale cărui forțe asediază Tripoli, iar Turcia este aliat recent al guvernului Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU și care luptă pentru supraviețuire.

Declarația care anunță armistrițiul libian, emisă în timp ce premierul Sarraj se afla la Bruxelles pentru întâlniri cu lideri UE, ilustrează perfect cât de mult a coborât influența geopolitică a UE în Libia, de la momentul 2011, când puterile occidentale au contribuit decisiv la eliminarea dictatorului Muammar Gaddafi.


La fel de relevant este și decalajul acțiunilor europene, care în chestiunea iraniană a convocat ”o reuniune de urgență” după 6 zile de la producerea atacului asupra bazelor americane, și care continuă cu întâlnirea de sâmbătă a Angelei Merkel cu Vladimir Putin pe tema situației din Libia. Tot sâmbătă, Charles michel merge la Istambul pentru a discuta cu Recep Erdogan.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ultimul exemplu de ineficiență diplomatică europeană vine de la Roma, acolo unde era programată miercuri o întâlnire a premierului Giuseppe Conte cu omologul libian, Fayez al-Sarraj, întâlnire care a fot anulată după ce s-a aflat că premierul italian îl întâlnise în prealabil pe generalul Khalifa Haftar.

Un ultim argument: Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, urma să conducă în această săptămână un desant european (miniștrii de Externe ai Italiei, Franței, Germaniei și Marii Britanii) la Tripoli, pentru ”a promova dialogul între marii actori din Libia”. Vizita a fost însă considerată mult prea periculoasă, iar călătoria a fost anulată.

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: