duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 august, 2016

erdogan obamaPreședintele american Barack Obama va avea o întrevedere bilaterală cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan care se va desfășura în marja apropiatului summit G20 din China, anunță marți publicația turcă Hurriyet, care citează un anunț din 29 august al Casei Albe.

Hurriyet scrie că președintele Erdogan va mai avea în China ”cel puțin discuții informale” și cu președintele rus, Vladimir Putin.

Potrivit consilierului-adjunct pe probleme de securitate națională Ben Rhodes, președintele Obama dorește să discute cu președintele Erdogan despre evenimentele din Turcia de după tentativa de lovitură de stat, despre campania împotriva Statului Islamic și despre modalitățile de promovare a stabilității în Siria.


Casa Albă a anunțat că este împotriva ofensivei declanșate de Turcia în teritoriile controlate de kurzii sirieni, grup rebel susținut de administrația americană.

Ben Rhodes a mai transmis că, deocamdată, nu este clar dacă președintele Obama va avea o întrevedere oficială și cu omologul rus în China, pe perioada summitului care se va desfășura între 4-5 septembrie. Dar cei doi lideri discută deseori cu astfel de ocazii, a precizat consilierul Rhodes.

Anunțata întâlnire a președinților american și turc vine pe fondul unor dispute verbale a unor oficiali din cele două regimuri pe marginea conflictului din Siria și a situației clericului musulman Fetullah Gulen.

SUA ar trebui să se țină de cuvânt și să forțeze kurzii sirieni să se retragă la est de Eufrat, afirma luni vice-premierul Numan Kurtulmuş în replică la remarcile făcute de emisarul american Brett McGurk la adresa bombardamentelor executate de turci în Siria.


Anterior, Washingtonul a caracterizat drept ”inacceptabile” confruntările din Siria dintre armata turcă și forțele kurde, cerând actorilor prezenți în tatrul de război să se concentreze asupra inamicului comun- Statul Islamic.

Ankara a replicat cu avertismentul că nu primește lecții din partea nimănui în ceea ce privește apărarea intereselor naționale.

După debutul campaniei terestre din Siria, președintele Erdogan a afirmat că armata turcă se va concentra în mod egal asupra luptelor împotriva Statului Islamic și a milițiilor kurde.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: