luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 ianuarie, 2014

Ministrul apărării, Mircea Dușa s-a întâlnit joi la sediul MApN cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul american Philip M. Breedlove (foto). În cadrul întâlnirii s-a discutat, în principal, despre retragerea forțelor americane din Afganistan prin România, operațiune care se va derula până la sfârșitul anului. Generalul american a avut ulterior și o întâlnire cu președintele Traian Băsescu.

„Din funcția de SACEUR sunt conștient de faptul că pe măsură ce ISAF (misiune de securitate condusă de NATO în Afganistan, n.n) se retrage în următoarele 11 luni, tempoul operațional al NATO va scădea.” a spus Philip M. Breedlove, la sediul Ministerului Apărării Naționale în cadrul unor declarații de presă.

În baza unui acord româno-american încheiat la sfârșitul anului trecut, pentru retragerea trupelor americane și a echipamentului baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, de lângă Constanța, va fi folosită ca bază de tranzit.


„La Baza de la Mihail Kogălniceanu națiunea dumneavoastră susține operațiunile de tranzit pentru a ajuta ISAF. De asemenea, a fost și căminul exercițiului Black Sea Rotational Force (un exercițiu naval cu participare internațională, n.n.). La Deveselu, sistemul AEGIS reprezintă o parte integrantă a sistemului de apărarea antirachetă al NATO. Lucrările la această bază sunt potrivit programului, respectă previziunile bugetare și sunt convins că va fi gata în 2015”, a mai afirmat Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

O operațiune de 6 miliarde de dolari

Până acum, baza de tranzit folosită de Armata SUA pentru operațiunile din Afganistan era baza aeriană Manas din Kîrghistan. Chiria mare (60 milioane de dolari pe an) dar și tulburările din zonă i-au convins pe americani să folosească baza românească.

Pe la Mihail Kogălniceanu vor trece până la sfârșitul anului aproape 68.000 de militari americani, 100.000 de containere și 25.000 de vehicule militare.

”Retragerea din Afganistan reprezintă una dintre cele mai mari operațiuni de transport militar din istorie. Costul operațiunilor este de cinci-șase miliarde de dolari, dar poate fi reevaluat „, a declarat generalul Steven Shapiro, responsabil de repatrierea trupelor americane.


În timpul discuțiilor de la Ministerul Apărării generalul Philip Breedlove a discutat și despre obiectivele NATO după retragerea ISAF din Afganistan.

„În special am discutat despre obiectivele NATO după 2014, despre planificarea NATO în Afganistan după 2014, programul de apărare antirachetă, sistemul de securitate maritimă pe Marea Neagră, despre parteneriatul României cu Statele Unite. „, a spus ministrul apărării Mircea Dușa.

Comandantul SACEUR exercită comanda Comandamentului Aliat pentru Operații, unul din cele două comandamente strategice ale NATO, responsabil cu conducerea tuturor operațiilor militare ale Alianței. SACEUR exercită comanda de la Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) cu sediul la Mons, Belgia. El este, totodată, și comandantul Forțelor Americane dislocate în Europa (EUCOM).

Din mai 2013, funcția este îndeplinită de generalul Philip M. Breedlove, pilot de vânătoare cu peste 3.500 ore de zbor la activ, majoritatea pe avionul F-16.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: