20 ianuarie, 2015

parlamentÎn contextul aprecierii puternice a francului elvețian și a solicitării PNL de adoptare a unei legi a insolvenței, comisiile de buget, finanțe, bănci și juridică sunt convocate miercuri să găsescă soluții celor 2 chestiuni.

Audieri pe tema aprecierii francului elvețian și o eventuală copiere a ”soluției ungare”

Oficial, la Comisia de buget se discută situaţia creată prin creşterea bruscă a francului elveţian în raport cu euro şi leu. Sunt chemați la audieri reprezentanți ai BNR, ARB, Ministerului Finanțelor și ai ANPC, instituții pentru care ”subiectul prezintă interes”, după cum menționează ordinea de zi a comisiei.

În cadrul acestei ședințe, deputatul PNL Andreea Paul intenționează să propună o așa numită legislație a ”calamității financiare”. Fără să intre în detalii, Andreea Paul a declarat marți cursdeguvernare.ro: ”dacă băncile au un mecanism la care pot apela în caz de dificultate financiară, atunci și persoanele fizice trebuie să beneficieze de un mecanism similar.”


Coleg de partid cu Andreea Paul, deputatul Gheorghe Ialomițianu spune că soluția punctuală a celor care au credite în franci elvețieni ar trebui să o constituie stabilirea unui curs fix leu/franc elvețian la care să se calculeze ratele, curs care să fie mai mic decât cel stabilit pe piața liberă. ”Trebuie să lămurim cu BNR și cu reprezentanții băncilor care au acordat credite în franci elvețieni care ar fi impactul unei asemenea măsuri asupra bancilor și care ar fi plafonul până la care putem coborâ, astfel încât să nu punem în dificultate băncile, dar să-i și ajutăm pe oameni”, afirmă Gheorghe Ialomițianu.

Acest tip de rezolvare rapidă a problemelor celor 75.412 de români care au în derulare contracte de credit încheiate în franci elvețieni (date Ministerul Finanțelor) nu este însă posibilă. Gheorghe Ialomițianu explică: ”Ar trebui ca cineva să scrie și să depună o inițiativă, care urmează un circuit legislativ- avize, raport, discuție în comisii și adoptare în prima cameră sesizată, apoi în camera decizională. Așa ceva durează…”

Pe de altă parte, este de așteptat ca sistemul bancar să nu accepte resemnat o decizie politică cu privire la cursul leu/ franc elvețian, așa cum sugerează reprezentanții PNL.

Extinderea ”electoratei” ca soluție alternativă

Dan-ManolescuSecretar de stat în Ministerul Finanțelor, Dan Manolescu a declarat marți că o eventuală soluție de compromis ar putea-o constitui extinderea ”electoratei” și asupra contractelor de credit în franci elvețieni. „O sa fie miercuri întâlnirea din comisia Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, unde se află în prezent Ordonanţa 46 în procedură de aprobare prin lege, unde se vor discuta şi eventuale modificări care să vizeze extinderea aplicării acestui tip de restructurare şi pentru situaţiile apărute în prezent, generate de creşterea cursului francului. Comisia parlamentară a făcut invitaţiile, vedem cine va participa la discuţii”, a afirmat Dan Manolescu citat de Mediafax.

Legea insolvenței persoanelor fizice- principii și o importantă necunoscută


Prioritate ”zero” pentru PNL este însă adoptarea unei legi a insolvenței persoanelor fizice, care s-ar adresa unei pături mai largi de populație. Chestiunea, care la prima vedere întrunește un consens politic, se va dezbate, tot miercuri, la Comisia juridică, chemată să elaboreze un raport la proiectul unei legi în domeniu.

Comisia juridică are în acest moment 4 proiecte ale unei legi a insolvenței persoanelor fizice. ”În mod normal, proiectul adoptat tacit la Senat are prioritate. Vom aduce amendamente, parte preluate din celelalte proiecte, și vom finaliza un raport. Cel mai probabil, marți, săptămâna viitoare, acest raport ar putea fi finalizat”, a declarat marți pentru cursdeguvernare.ro președintele comisiei, deputatul PC Bogdan Ciucă.

ciucaDeputatul PC a explicat că legea adoptată tacit la Senat va suferi modificări radicale, astfel încât să se ajungă ”la o soluție sănătoasă, care să se adreseze strict celor care sunt în reală dificultate, nu și băieților deștepți”.

Întrebat despre o eventuală reacție negativă a FMI, Bogdan Ciucă a precizat: ”Din ce cunosc, FMI nu a avut obiecții legat de adoptarea unei legi a insolvenței persoanelor fizice, care există în plan european. Adevărat, sunt temeri legate de soluții, să nu producem o legislație de care persoanele să poată abuza și să dezechilibrăm piața. Știu însă că în plan intern există un consens și sunt convins că vom găsi soluția corectă pentru toată lumea.”

Asupra unui singur punct Bogdan Ciucă are nedumeriri: va fi opozabilă și statului Legea insolvenței persoanelor fizice? ”Unii spun că da, alții că nu. Este cel mai sensibil punct de lămurit. Va fi în final o decizie politică pe care astăzi nu o cunosc”, afirmă președintele Comisiei juridice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: