miercuri

17 aprilie, 2024

13 aprilie, 2015

barack obama raul castroPreşedintele american Barack Obama şi cel cubanez Raul Castro s-au întreţinut sâmbătă, cu ocazia Summitului Americii, în Panama, aceasta fiind prima reuniune bilaterală la cel mai înalt nivel între SUA şi Cuba din ultimii 50 de ani.

Dialogul dintre cei doi e primul pas la cel mai înalt nivel de după anunțul privind dezeghețarea relațiilor dintre Statele Unite și regimul comunist de la Havana, din 17 decembrie 2014.

Cei doi președinți scimbaseră câteva cuvinte și-și dăduseră mâna cu o zi înainte, în deschiderea Summitului Americilor, în Panama – reuniune la care Cuba a fost invitată pentru prima oară.


Washingtonul a pus garantarea drepturilor omului în Cuba în centrul apropierii cu Havana. La rândul ei, Cuba insistă să fie scoasă de pe lista americană a statelor care sponsorizează terorismul înainte ca lucrurile să avanseze.

Barack Obama a catalogat sâmbătă dezgheţarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba drept un „punct de cotitură”, în  discursul susţinut în faţa celor 34 de lideri regionali prezenţi la Summitul Americii, în Panama.

La rândul său, în discursul pe care l-a susţinut în cea de a doua zi a summitului, Castro a îndemnat la anularea blocadei economice impuse ţării sale.

El a afirmat că Obama este un „om onest”, după o amplă prezentare a relaţiilor cubanezo-americane.


„Când vorbesc despre revoluţie, radiez pasiune”, a spus liderul cubanez. „Trebuie să-i cer iertare preşedintelui Barack Obama. El nu este responsabil de lucrurile care s-au întâmplat înaintea mandatului său”, a adăugat Castro.

„Această schimbare în politica americană reprezintă un punct de cotitură pentru întreaga regiune”, a declarat anterior Obama.

„Faptul că preşedintele Castro şi cu mine ne aflăm amândoi aici, astăzi, marchează un moment istoric”, a adăugat şeful statului american, recunoscând totodată că între poziţia sa şi cea a omologului său cubanez există în continuare diferenţe importante.

Statele Unite şi Cuba şi-au întrerupt relaţiile diplomatice în urma Revoluţiei cubaneze şi naţionalizării firmelor americane de pe insula comunistă, în 1960.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: