marți

16 aprilie, 2024

15 august, 2016

steinmeier lavrovMinistrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cerut luni Moscovei și Kievului să detensioneze urgent situația din zona Crimeea, și a insistat, la întâlnirea cu mologul său rus, Serghei Lavrov, că Acordul de la Minsk trebuie să stea în centrul oricăror soluții în Ucraina.

Germania este îngrijorată de înrăutățirea securității din Crimeea și toate părțile “trebuie să se abțină de la orice acțiune care ar putea duce la o deteriorare în continuare a situației”, le-a declarat ministrul german jurnaliștilor, după întâlnirea pe care a avut-o luni cu Serghei Lavrov.

Cei doi s-au întâlnit la în Ekaterinburg, Rusia, la deschiderea Școlii de vară ruso-germane, “Dezvoltarea Sectorului Energetic; Provocări Moderne”, de la Universitatea Ural.


Frank Walter Steinmeier a mai spus că nu este încă foarte clar ce s-a întâmplat în Ucraina în utlimele zile și că sunt așteapte rezultatele investigațiilor efectuate de cele două părți – ruși și ucrainieni.

Săptămâna trecută, Rusia a acuzat autoritățile ucrainene că plănuiau atacuri teroriste în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Moscova în 2014, pentru a provoca un nou conflict.

Kievul a respins aceste acuzații și președintele Petro Poroșenko susține că este vorba de înscenări ale rușilor care doresc un pretext pentru viitoare acțiuni militare împotriva Ucrainei.

Luni, ministrul Lavrov a insistat că Moscova deține mai multe dovezi privind provocările Ucrainei și complotul pregătit de Kiev pentru a destabiliza Crimeea.


În pofida acestor dovezi, a adăugat el, Moscova nu consideră însă că este necesar să recurgă la “măsura extremă” a ruperii relațiilor diplomatice cu Ucraina, așa cum amenința săptămâna trecută premierul rus Dmitry Medvedev.

Ministrul Lavrov a declarat că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile ce îi revin în temeiul Acordului, dar implementarea acestuia depinde de Kiev.

Steinmeier este de părere că Moscova şi Kievul au şanse la o soluţionare pe cale politică a conflictului, pentru aceasta fiind nevoie ca Ucraina să adopte o nouă lege electorală şi să acorde autonomie pentru regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

Siria

Steinmeier a cerut încetarea luptelor de la Alep pentru cel puțin 48 de ore pe săptămână, pentru ca ONU să poată proviziona cetățenii asediați cu alimente și medicamente.

„Siuația umanitară din Alep este catastrofală. Acest lucru nu mai poate și nu trebuie să mai continue. Trei ore pe zi este prea puțin”, a spus Steinmeier, citat de DPA.

Lavrov a recunoscut că cele trei ore pe zi de întrerupere a ostilităților nu sunt suficiente pentru acordarea ajutorului umanitar necesar, dar a spus că întreruperea pentru 48 de ore nu este o soluție.

El a povestit că au mai existat între ruși și americani astfel de înțelegeri, în diferite locuri din Siria, dar pe parcursul celor două zile de armistițiu teroriștii erau aprovizionați cu muniție, arme și li se alăturau noi luptători.

În opinia lui Lavrov este nerealistă și varianta coridrului aerian pentru ajutor umanitar, fiindcă asta ar presupune aprobarea din partea regimului de la Damasc.

Șeful diplomației germane a insistat că este nevoie de un coridor umanitar permanent în Alep.

Relația ruso-germană

Cei doi miniștri au abordat și subiectul relației dintre cele două state, iar Frank-Walter Steinmeier s-a declarat în favoarea unei reapropieri între UE şi Rusia. La rândul, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a explicat că relația cu Germania reprezintă în continuare o prioritate pentru Rusia.

„Relaţiile germano-ruse nu trec prin cel mai bun moment”, a precizat Serghei Lavrov, care a adăugat că, în pofida actualelor dificultăţi, relaţia cu Germania reprezintă o prioritate.

„Cred că este cel mai dificil moment (pentru relația dintre cele două state – n. red.) de la reunificarea Germaniei, care s-a produs cu un rol activ și decisiv din partea țării noastre (Uniunea Societică – n. red.)”, a declarat Serghei Lavrov, citat de DPA.

„Sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, relaţiile vor reveni pe vechea traiectorie”, a spus Serghei Lavrov, la deschiderea școlii de vară din Ekaterinburg.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Sa intelegem ca Germania nu este convinsa de afirmatiile Ucrainei ca ea nu a intervenit deloc in Crimeea?
    Are cumva dl. Steinmeier motive sa se indoiasca de sinceritatea absoluta a lui Porosenko?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Sa intelegem ca Germania nu este convinsa de afirmatiile Ucrainei ca ea nu a intervenit deloc in Crimeea?
    Are cumva dl. Steinmeier motive sa se indoiasca de sinceritatea absoluta a lui Porosenko?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: