sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 martie, 2014

La finalul întâlnirii de vineri a miniştrilor Apărării din Polonia şi România, Mircea Duşa, a declarat că obiectivele NATO în estul Europei trebuie modificate, iar Tomasz Siemoniak a spus că Alianţa trebuie să fie mai puternică şi mai prezentă în zonă, după evoluţiile din Ucraina.

Miniştrii Apărării din Polonia şi România, două ţări NATO care au graniţă cu Ucraina, au discutat vineri despre situaţia din Ucraina şi despre politica de securitatea comună pe care cele două state trebuie să o aibă în interiorul Uniunii Europene şi al Alianţei.

„Vestul trebuie să tragă concluzii că lumea de acum câteva săptămâni s-a schimbat semnificativ. (…) Noi, ca şi vestul, ca şi UE, ca şi NATO, suntem gata să apărăm valorile noastre”, a spus ministrul polonez, citat de MEDIAFAX.

“Prezenţă militară SUA în partea noastră a Europei”


“Ne dorim să întreprindem activităţi comune şi foarte energice ca să pregătim nişte concluzii pentru summitul din septembrie. Am indicat trei direcţii principale: NATO trebuie să fie puternic şi prezent în partea estică a Europei; acest lucru se referă de asemenea la prezenţa militară a SUA în partea noastră a Europei. Şi, un al treilea lucru, dorim o colaborare strânsă între Polonia şi România (…)”, a mai declarat Tomasz Siemoniak.

Obiectivele NATO în zonă trebuie modificate

„Noi, România şi Polonia, credem că faţă de situaţia care există în această zonă, anumite obiective ale NATO după 2014 trebuie să fie modificate… Statele NATO, statele UE trebuie să aibă o anumită poziţie faţă de capabilităţile militare viitoare în această zonă „, „o concepţie mult schimbată vizavi de ce se prefigura înainte de apariţia crizei din Ucraina”, a declarat Mircea Duşa, la finalul întâlnirii, citat de MEDIAFAX.

„Sigur că atunci când vorbim de capabilităţi NATO după 2014, după Summit-ul din Anglia, trebuie să avem în vedere această situaţie nou creată, şi când vorbim de pachete de măsuri şi crearea capabilităţilor pe flancul estic al NATO şi UE, dar nu trebuie să neglijăm parteneriatul pe care NATO îl are cu Moldova, Azerbadjanul şi Georgia. (…) Trebuie să vedem postura strategică a NATO după 2014, forţele de răspuns NATO în această zonă şi poziţionarea infrastructurii NATO în această zonă”, a adăugat ministrul român al Apărării.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: