marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 mai, 2021

Două nave de patrulare au fost trimise de guvernul Marii Britanii în apropierea insulei Jersey situată în Canalul Mânecii, acolo unde unde s-au adunat 80 de nave de pescuit franceze care amenință să blocheze portul St.Helier din cauza noilor reguli de pescuit post-Brexit, anunță The Guardian.

Insula Jersey este situată la 22 de km de coastele franceze, dar se guvernează autonom și este subordonată Coroanei britanice.

Pescarii francezi trebuie acum, post-Brexit, să obțină licențe de pescuit în apele Marii Britanii, inclusiv în Jersey. Ei trebuie să demonstreze, potrivit Politico, că au pescuit în aceste ape din 2012 până în 2016, dovedind asta cu date GPS, pe care unii nu le au.


În trecut, pescarii francezi operau în baza unui tratat vechi de 200 de ani, despre care președintele asociației pescarilor din insula Jersey a spus că le permitea francezilor să își acorde singuri licențe și să pescuiască unde vor, ceea ce a dus la dispariția peștilor.

În fața noilor condiții, din Franța au venit amenințări cu blocarea portului Calais, precum și blocarea navelor care vând pește cules din apele britanice.

„Suntem pregătiţi să recurgem la măsuri punitive”, a avertizat marţi ministrul Mărilor din Guvernul Franței, Annick Girardin. Eventualele astfel de măsuri ar putea include oprirea „alimentării cu electricitate prin cablul submarin”, a spus Annick Girardin.


Francezii au trimis și ei în zonă o navă a jandarmeriei, .„pentru a monitoriza situația și a garanta siguranța oamenilor aflați pe mare”.

Premierul Boris Johnson a solicitat Franța și administrația din Jersey să găsească o soluție comună pentru calmarea situației tensinate din largul Insulelor Canalului, averizând că blocada portului St. Helier este ”complet nejustificată”. Potrivit unui comunicat al Downing Street, premierul Marii Britanii a transmis administrației din Jersey ”sprijinul neclintit” pe care îl acordă acesteia.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: