marți

18 iunie, 2024

2 iulie, 2013

Toate instituțiile publice pot să angajeze câte o persoană la fiecare post vacantat, potrivit unei ordonanțe de urgență publicate sâmbăta trecută în Monitorul Oficial.

Actul normativ adoptat de guvern miercurea trecută relaxează astfel restricțiile de angajare în sectorul bugetar, care prevedeau, încă din anul 2009, că instituțiile publice puteau angaja o singură persoană doar după vacantarea a 7 posturi din organigramă.

”Având în vedere lipsa de personal de la nivelul multor unităţi administrativ-teritoriale, ca urmare a vacantării unor posturi, precum şi menţinerea restricţiei din anul 2009 privind ocuparea unui post dacă se vacantează 7, se impune luarea unor măsuri pentru a asigura condiţii minime privind funcţionalitatea acestora”, se arată în noua ordonanță.


Astfel, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, toate instituțiile și autoritatile publice pot ocupa prin concurs/examen posturi conform principiului „unu la unu”, respectiv la un post ocupat devenit vacant, un post ocupat, prevede actul normativ.

În schimb, ordonanța de urgență taie toate posturile care rămăseseră neocupate în sectorul public, până la intrarea în vigoare a actului normativ.

Excepție de la aceste tăieri fac anumite posturi, cum ar fi cele din sistemul de apărare și ordine publică.

Măsura guvernamentală deblochează astfel sistemul bugetar, lăsând autorităților posibilitatea să facă angajări mai ușor în cazuri cum ar fi pensionarea unor salariați din sistem.


Pe de altă parte, însă, șefii instituțiilor publice capătă un avantaj în fața sindicatelor, putând să opereze concedierea unor angajați incomozi pentru conducere, fără să aibă apoi o problemă de subdimensionare a personalului pe fondul imposibilității angajării unei noi persoane în locul celei concediate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: