sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 noiembrie, 2017

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, organizatorul din umbră al uneia dintre cele mai păguboase afaceri ale statului român, a încercat să cumpere prin intermediari clasarea dosarului Băneasa, spun judecătorii în motivarea sentinței pronunțate  în acest caz.

Reamintim că Puiu Popoviciu, condamnat la șapte ani de închisoare cu executare în acest caz, se află la Londra, sub control judiciar, unde aşteaptă judecarea cererii de extrădare.

Înalta Curte explică, în motivarea deciziei prin care Puiu Popoviciu a fost condamnat, de ce acesta a primit pedeapsa maximă pentru complicitate la abuz în serviciu.


„A fost „organizatorul din umbră” la punerea în practică, pas cu pas, a trecerii terenului de 224 ha din domeniul public în proprietatea societăţii comerciale SC Băneasa Investments SA nelegal, girând „inginerii financiare” menite a micşora semnificativ aportul financiar la care se obligase iniţial”, spun judecătorii, care explică şi de ce i-au dat pedepasă maximă şi pentru dare de mită.

„În ce privește pedepsele principale aplicate inculpatului Popoviciu Gabriel Aurel, de câte 7 ani închisoare pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă calificată și continuată (…) și pentru infracțiunea de dare de mită (…), Înalta Curte apreciază că menținerea pedepselor de câte 7 ani închisoare pentru fiecare din infracțiunile săvârșite reprezintă proporțional o măsură a sancțiunii penale, acest inculpat, astfel rezultă din probatoriul administrat, a fost ‘organizatorul’ (…) ‘din umbră’ (…) la punerea în practică, pas cu pas, a interesului (…) trecerii terenului de 224 ha din domeniul public în proprietatea societății comerciale pe acțiuni SC Băneasa Investments SA și, după anul 2004, a SC Băneasa Rezidențial SRL și SC Băneasa Business and Technology Park SA (…) nelegal”, se precizează în motivare.

„A folosit ajutorul şi implicarea inculpaţilor Ilie Cornel Şerban (fost şef DGIPI, n.r.) şi Petru Pitcovici (fost şef serviciu DGA, n.r.), persoane cu funcţii importante în cadrul unor servicii speciale ale Ministerului de Interne, despre aceştia inculpatul Alecu spunând că Popoviciu i-a spus că este prieten cu cineva de la „doi şi un sfert” şi „nu vor păţi nimic””, se arată în motivarea citată de Agerpres.

Puiu Popoviciu se afla în capitala Marii Britanii când a fost pronunţată decizia. S-a predat autorităţilor de acolo la două săptămâni după sentinţă. În România, a cerut anularea sentinţei definitive, el susţinându-şi în permanenţă nevinovăţia.


Afacerea care a făcut obiectul dosarului a fost parafată în perioada 2000-2004. Procurorii spun că transferul de teren s-a făcut cu girul rectorului de atunci al universităţii, Ioan Alecu. Puiu Popoviciu a dezvoltat acolo cel mai mare proiect imobiliar din ţară: un cartier rezidenţial de lux, clădiri de birouri şi un mall uriaş, toate inaugurate în 2008. Procurorii DNA au argumentat că suprafaţa de peste 200 de hectare ar fi fost subevaluată de 150 de ori.

Chestiunea recuperării prejudiciului estimat la peste 600 de milioane de lei e încă nerezolvată. Face obiectul unui proces separat.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: