Curtea de Justiție a Republicii Franceze a decis luni că șefa FMI, Christine Lagarde, se face vinovată de o singură faptă de neglijență în serviciu în cazul dosarul lui Bernard Tapie.
Verdictul este considerat o surpriză, după ce procurorii au spus în mod repetat că dovezile împotriva lui Lagarde sunt “foarte slabe” și par a fi insuficiente pentru o condamnare.
Chiar dacă a fost găsită vinovată, ea nu va face însă nicio zi de închisoare și nici nu va plăti vreo amendă, a spus luni magistratul Martine Ract-Madoux, președintele Curții de Justiție.
Avocatul directorului FMI a anunțat imediat că Lagarde nu a decis încă dacă apărătorii săi trebuie să caute o cale pentru a contesta decizia acestei instanțe.
Potrivit instanței, fostul ministru de Finanțe francez Christine Lagarde ar fi trebuit să facă mai mult pentru a bloca plata către Bernard Tapie a despăgubirilor pentru Credit Lyonnais.
Curtea de Justiție a Republicii este o instanță specializată formată din 15 persoane (3 judecători și 12 politicieni din parlament) care judecă acuzațiile aduse membrilor guvernului și înalților oficiali pentru fapte săvârșite în timpul exercitării mandatului.
Deciziile acestei instanțe nu pot fi contestate, potrivit The Guardian.
FMI: Conducerea Fondului se va reuni „în scurt timp”
Conducerea Fondului Monetar Internaţional se va reuni „în scurt timp” pentru a analiza verdictul de neglijenţă stabilit de o instanţă din Franţa în cazul directorului instituţiei, Christine Lagarde, a declarat Gerry Rice, directorul de comunicare al FMI.
Board-ul executiv al FMI s-a întrunit în mai multeocazii pentru a discuta evoluția procesului din franța și „este de așteptat că se va reuni din nou, în scurt timp”, pentru a discuta verdictul, a spus Gerry Rice.
Acuzațiile
În urmă cu un deceniu, când era ministru al Finanțelor, Lagarde a recurs la un arbitraj privat, în loc să meargă în justiție, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie și Credit Lyonnais.
Litigiul viza o tranzacție ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție, susținând că a fost fraudat.
În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiție.
Lagarde a declarat în instanță că s-a bazat pe șeful de cabinet, Stephane Richard, în evaluarea cazului (care presupunea mii de pagini de documente) și luarea deciziei.