sâmbătă

27 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 martie, 2021

Un număr de 35 de instalaţii care conţin uraniu sărăcit au fost descoperite pe o platformă industrială din Sectorul 4, într-o clădire ce a aparținut Nuclearmontaj SA. Comisia pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a comunicat că nu există pericol radiologic pentru populație și mediul înconjurător, conform măsurătorilor efectuate.

Instalațiile au fost descoperite sub dărâmături, în urma demolării clădirii. Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a sesizat Poliția Capitalei, care a izolat zona.

Încărcătura a fost transferată la Institutul de Fizică Nucleară Horia Hulubei.


Prezentăm integral comunicatul CNCAN:

În cursul zilei de 12 martie a.c., CNCAN a fost sesizat cu privire la existenta unui potențial pericol urmare a demolarii unei cladiri de pe platforma fostei fabrici Vulcan, care adapostea  35 de instalatii radiologice industriale continand uraniu saracit, apartinand societatii Nuclearmontaj S.A. – entitate autorizata CNCAN in lichidare.

O echipa CNCAN s-a deplasat la fata locului si, urmare a constatarii degradarii protectiei fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezenta Politiei Romane pentru investigarea imprejurarilor care au condus la producerea acestui eveniment si asigurarea protectiei fizice a instalatiilor pana la finalizarea procesului de transfer al acestora la un depozit autorizat. (…)

In etapa de evacuare toate instalatiile nucleare au fost scoase din depozit si transferate in siguranta la IFIN-HH.


In urma masurarii nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat ca nu exista pericol radiologic pentru populatie si mediul inconjurator.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: