sâmbătă

20 aprilie, 2024

31 august, 2017

Trecerea Inspecției Judiciare (care verifică disciplinar magistrații, judecători sau procurori) la Ministerul Justiției vine în contradicție cu necesitatea asigurării autonomiei instituționale, a declarat joi purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.

Declarație vine după ce miercuri seara Ministerul Justiției a publicat pe site proiectul de reformă a sistemului judiciar, iar joi dimineața documentul a fost trimis Consiliului Superior al Magistraturii.

„Conducerea Inspecției Judiciare atrage atenția asupra faptului că simpla independență operațională, pe care legea o prevede și în acest moment, nu trebuie confundată cu autonomia instituțională, la care ministrul Justiției a făcut referire ca alternativă la trecerea IJ în cadrul Ministerului Justiției. În acest context, proiectul de lege dat publicității ieri este în contradicție cu pozițiile noastre publice și cu necesitatea asigurării autonomiei instituționale a Inspecției Judiciare”, a declarat pentru Agerpres Alin Alexandru.


El a adăugat că pentru realizarea eficientă a misiunii sale Inspecția Judiciară ar trebui să se bucure de independență față de orice altă entitate.

Despre transferul Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției, proiectul menționează că este o măsură “menită să asigure aplicarea principiului echilibrului puterilor în stat și al controlului reciproc între acestea”.

“Aspectele de fond privind procedura disciplinară în fața Inspecției Judiciare și a secției Consiliului Superior al Magistraturii rămân în vigoare, însă cele care privesc organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare sunt preluate, doar cu modificările izvorâte din reorganizarea Inspecției, de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Sunt introduse unele modificări referitoare la statutul inspectorilor judiciari din cadrul Inspecției Judiciare, prevăzându-se expres că inspectorii judiciari sunt numiți prin concurs pe un mandat de 4 ani, dintre cei cu cel puțin 10 ani vechime în magistratură” (nota de fundamentare).


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: