Înscrierea alegătorilor din străinătate pentru alegerile prezidenţiale, ca alegători prin corespondenţă sau ca alegători la o secţie de votare, a fost prelungită până la 15 septembrie, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
Până joi s-au înregistrat puțin peste 70.000 de alegători pentru votul prin corespondenţă sau pentru votul anticipat în secția de votare.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat, joi, la finalul şedinţei de guvern că s-a adoptat o ordnanţă care modifică unele aspecte din procesul electoral.
”Printre aspectele propuse spre reglementare prin acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă se numără stabilirea datei de 15 septembrie 2019, termen limită pentru înregistrare a cetăţenilor români cu drept de vot din străinătate ca alegători prin corespondenţă, respectiv ca alegător la o secţie de votare organizată în străinătate.
Sunt şi alte aspecte propuse spre reglementare prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă. Sunt reglementări privind modul în care sunt desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi locţiitorii acestora, termenele în care se fac aceste numiri, de exemplu, cu 45 de zile înaintea primei zile a votării în străinătate se finalizează această procedură până cel mai târziu cu 15 zile înaintea primei zile a votării în străinătate”, a anunţat Nelu Barbu.
Acesta a precizat că s-au introdus prevederi privind câteva obligaţii pentru preşedintele biroului electoral al secţiei de votare din străinătate, locţiitorul acestuia şi membrii biroului.
”Mai sunt stabilite şi anumite reguli privind modul în care sunt remunerate cei care participă la acest proces din partea biroului electoral din străinătate”, a mai spus Nelu Barbu.
Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, până joi la ora 1.00, s-au înscris 34.763 de alegători pentru vot la secţia de votare şi 36.724 de alegători pentru votul prin corespondenţă.