duminică

21 aprilie, 2024

5 aprilie, 2018

Consumul îşi continuă susţinut marşul. Deşi în scădere cu 3% faţă de ianuarie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a sporit cu 8,3% în primele două luni ale anului, faţă de intervalul similar din 2017, potrivit raportului Institutului Naţional de Statistică (INS), publicat joi.

Vânzările cu amănuntul este „barometrul proxy pentru consumul privat – principala componentă a PIB”, amintește Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

„Statisticile confirmă schimbarea de tendință, din accelerare în decelerare, pe fondul epuizării impactului Noului Cod Fiscal și maturității din piața forței de muncă, piața creditului și piața imobiliară, într-un context caracterizat prin distorsiuni generate de accelerarea inflației și de incertitudini din sfera politicii economice, cu impact asupra încrederii consumatorilor”, consideră analistul citat.


Astfel, conform datelor INS, „volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul s-a ajustat pentru a doua lună consecutiv în februarie, cu un ritm lunar în intensificare la 2,3%. Această evoluție a fost determinată, în principal, de declinul vânzărilor de bunuri nealimentare cu 4,4% lună/lună”.

Ianuarie – Februarie 2018 / 2017

Vânzările înregistrate la produsele nealimentare au avut contribuția cea mai mare, de +11,1%, ca serie brută, în ianuarie – februarie, faţă de aceeaşi perioadaă din 2017.

Urmează vânzările de:

  • produse alimentare, băuturi şi tutun, cu 8,2% și
  • carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate, cu 3,7%.

Afacerile comerţul cu amănuntul (fără autovehicule şi motociclete) au înregistrat o creştere cu 8,7%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, din nou datorită rezultatelor consemnate în vânzările de produse nealimentare (+11,9%).


Urmează vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,4%) şi comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,9%).

Statisticile arată că, față de anul 2015 (baza de 100%), consumul a scăzut potrivit evoluției lunare a cifrei de afaceri în comerţul cu amănuntul, dar nu și la produsele alimentare.

Și doar în februarie 2018 față de februarie 2017, vânzările din comerţul cu amănuntul au înregistrat o creştere de 5%, ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8%) şi la vânzările de produse nealimentare (+5%).

Vânzările de carburanţi din benzinării au scăzut cu 0,5%, februarie / februarie.

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, ca serie ajustată, s-a majorat cu 6,6%, iar vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 8%, vânzările de produse nealimentare cu 7,5% şi cele din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate cu 0,8%.

Februarie 2018  comparativ cu ianuarie 2018 

INS mai spune:

  • Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (fără autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna februarie 2018, comparativ cu luna precedentă, a scăzut pe ansamblu cu 3,3%, ca urmare a scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor în benzinării (‐6,2%), vânzărilor de produse nealimentare (‐4,7%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (‐0,2%).
  • Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2018, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 2,3%, ca urmare a scăderii comerţului cu carburanţi (‐6,4%) şi vânzărilor de produse nealimentare (‐4,4%).
  • Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,8%.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: