marți

16 iulie, 2024

5 septembrie, 2014

Câștigul salarial mediu net, consemnat de INS în luna iulie 2014, s-a majorat cu peste cinci procente în raport cu aceeași lună a anului trecut. Deoarece inflația înregistrată a fost, în același interval de numai 0,95%, a rezultat o creștere de 4,1% a puterii de cumpărare a salariaților. Aceștia au ajuns, astfel, la un nivel de 128,0% în raport cu luna de referință octombrie 1990, ultima de dinaintea liberalizării prețurilor.

Suma medie încastă la nivelul economiei naționale de angajați a urcat de la 1.687 lei în iunie la 1.719 lei în iulie. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4562 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1011 lei).

Evoluția din sectorul privat a devansat-o pe cea din sectorul de stat, unde creșterile s-au situat sub media pe economie. Administrația publică a ajuns la un plus de aproape patru procente nominal și trei procente în termeni reali. În învățământ s-a consemnat o creștere de 3,3% în termeni nominali și 2,3% în termeni reali iar în sănătate majorările au fost de 2,8%, respectiv 1,8%.

CLICK pentru mărire

Cele mai mari creșteri ale veniturilor salariale în raport cu aceeași lună a anului precedent s-au înregistrat în industria extractivă și hoteluri și restaurante ( ambele cu peste zece procente de majorare în termeni reali). În cel din urmă caz a contat majorarea nivelului salariului minim pe economie până la 900 lei, adică peste valoarea medie din urmă cu 12 luni.

La polul opus s-a situat sectorul construcțiilor (în care puterea de cumpărare a salariilor s-a diminuat cu 2,2%) activitatea de cercetare-dezvoltare (-2,7%) și cea de intermediere a tranzacțiilor imobiliare (-5,6%).

CLICK pentru mărire

Dincolo de poza de moment a lunii iulie, avansul câștigurilor salariale medii pe ansamblul ultimelor 12 luni a fost de la 1.594 lei la 1.668 lei pe an ( mod de prezentare mai adecvat pentru a elimina variațiile sezoniere). Ceea ce înseamnă o creștere de 4,6%, care, ajustată cu inflația medie anuală de 1,5%, dă o creștere de 3,1% a puterii de cumpărare, ce descrie mai corect procesul de majorare în timp veniturilor salariale.

Prin raportare la ultimele date referitoare la avansul PIB, exprimate tot în termeni reali, se poate constata că avansul veniturilor salariale pe ansamblul economiei pare a se fi situat peste creșterea economică înregistrată.


De fapt, dacă se face referire la rezultatele din ultimele patru trimestre, creșterea salarială reală de 3,1% s-a situat sub cea de 3,6% (media aritmetică a avansului de PIB trimestrial de la un an la altul)

Ceea ce ridică problema modului de redistribuire a veniturilor obținute din activitatea economică și de materializare a mutării accentului de pe cererea externă către cererea internă, pentru stimularea creșterii economice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: