5 iulie, 2011

Românii au obţinut venituri medii, totale, lunare în valoare de 2.318 lei pe gospodărie şi 804 lei pe persoană, dar şi cheltuieli de 2.098 lei pe gospodărie şi 728 lei pe persoană, în primul trmestru al anului 2011, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

În pivinţa veniturilor băneşti, acestea au fost, în medie, de 1.867 lei lunar pe gospodărie şi 648 lei pe persoană, iar veniturile în natură au ajuns la 450 lei lunar pe gospodărie şi156 lei pe persoană.

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, reprezentând 47,6% din veniturile totale ale gospodăriilor.


La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, în trimestrul I 2011, au mai contribuit prestaţii sociale (24,9%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,6%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,7%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (19,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (17,5%).

Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă.

În primele 3 luni, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 25,9% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 9,8% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.


Prestaţiile sociale – aproape un sfert din venituri

În mediul urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 60,6% din salarii, de 24,0% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 9,2% din total.

În mediul rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 39% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (34,7% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând numai 4,3% din veniturile gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor din prestaţii sociale (26,3%) şi celor salariale (26,3%).

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul I, în medie, de 2.098 lei lunar pe gospodărie (728 lei pe persoană) şi au reprezentat 90,5% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: