luni

27 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 noiembrie, 2017

Preţurile de consum au înregistrat un salt până la 2,63% în octombrie 2017 față de aceeași lună a anului trecut, de la 1,8% în septembrie / septembrie 2016, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult, cu 3,52%, dar și prețurile celor nealimentare (+3,26%) au exprimat presiunile inflaționiste manifestate între timp. Serviciile s-au ieftinit cu 0,33%, faţă de luna octombrie 2016, potrivit sursei citate.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, până la 2,7%,  prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior, potrivit Raportului privind inflația.


BNR a pus revizuirea prognozei  privind inflația pe seama creșterii costurilor de producție ale firmelor, mai ales ca urmare a presiunilor salariale, dar şi pe seama creşterii excedentului de cerere, stimulat de politica fiscală care a încurajat consumul.

(Citiți și: Un strigăt de la BNR: Potențialul României e compromis de creșterea consumului produselor altora pe datoria făcută de noi. Cursul și inflația)

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2016 – octombrie 2017) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2015 – octombrie 2016), calculată pe baza IPC, este 0,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,6%”, precizează INS.

Faţă de luna septembrie a acestui an, preţurile au urcat cu 1,28%, în octombrie, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 2,30%, cele nealimentare cu 1,74% iar serviciile cu 0,16%.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.


Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cele mai largi cohorte din România, cele ale așa-numiților „decreței”, vor începe să se pensioneze din 2028, când vor avea loc primele retrageri anticipate din activitate ale acestora

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: