sâmbătă

27 aprilie, 2024

30 aprilie, 2014

În România existau în anul 2012 de peste cinci ori mai multe grupuri de firme multinaționale decât autohtone: din cele 37.407 grupuri de întreprinderi, 5.689 sunt rezidente şi 31.718, străine (102 controlate din interior, respectiv 31616 controlate din străinătate), potrivit unei analize a Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce privește grupurile de firme reyidente, 90% din ele erau compuse din două sau trei întreprinderi și cele mai multe își desfășurau activitatea în comerţ, industria prelucrătoare sau construcţii.

Cele mai multe grupuri de întreprinderi au fost identificate în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (28%), secţiunea industria prelucrătoare (14%), secţiunea construcţii (11%).


Grupurile de întreprinderi rezidente activează în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (21%), industria prelucratoare (11%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%) şi construcţii (10%).

Cei mai mulţi angajaţi, în grupurile de firme germane

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate în Germania (18%), pe locul doi sunt cele controlate din Italia (10%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Olanda (10%), a mai constatat INS.

Grupurile germane cu număr mare de angajaţi activează în industria prelucratoare (8%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (4%) şi în secţiunea activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2%).

Cele italiene domină în industria prelucrătoare (6%), în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (1%), şi în secţiunea distribuţia apei #i salubritate, gestiunea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1%).


În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Olanda, 3% se regăsesc în industria prelucrătoare, 1% în secţiunea informaţii şi comunicaţii şi 1% în secţiunea comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor.

Sursa: INS (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: