Evenimentul

Istorie pură pentru România: Pentru prima oară de la agatârși încoace, spațiul dintre Marea Neagră și Tisa devine buricul politic al Europei

Un moment istoric, la care România – cea istorică și cea reală deopotrivă – n-ar fi putut spera până acum 15 ani: apogeul unei lupte,… Mai mult

08.05.2019

La obiect

Sezonul dividendelor: Guvernul vrea să stoarcă şi în 2019 resursele de investiţii în scădere ale companiilor controlate. Cine rezistă la presiuni

Două companii strategice controlate de Guvern încă rezistă la presiunile acestuia de spoliere a resurselor de investiţii prin dividende cât mai mari. Adunările generale  ale… Mai mult

07.05.2019

Analiză

Prognoză de primăvară, pe-un picior de plai: PIB creşte în lei, scade în euro. Triumful vine din creșterea prețurilor

Prognoza privind Produsul Intern Brut pe anul 2019 a fost revizuită în sus în termeni nominali cu 8,5 miliarde lei ( de la 1.022,5 miliarde… Mai mult

07.05.2019

Analiză

Ecuaţia bugetarilor în cheltuielile României, comparativ cu UE

Simplificat, datele consemnate în decursul timpului în execuţiile bugetare lunare publicate de Ministerul Finanţelor arată o pondere a cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor bugetare… Mai mult

07.05.2019

Cronicile

INS – creștere spectaculoasă pe T3: Cea mai mare creștere din ultimele 11 trimestre, dublă față de estimarea CE. Cifre și explicații

de Marin Pana 14.11.2014

Creșterea economică pe trimestrul al treilea din acest an a fost de 1,9% față de trimestrul anterior, aproape dublă față de estimarea publicată recent de Comisia Europeană și cea mai mare valoare înregistrată în ultimele unsprezece trimestre.

Totodată, pe lângă această valoare ”semnal” dată de Institutul Național de Statistică, au fost revizuite valorile din primele două trimestre ale anului, astfel încât aflăm că Nu am mai fost în recesiune tehnică.

Mai exact, în locul scăderilor de 0,1% pe trimestrul unu și de 0,9% pe trimestrul doi (conform celui mai recent comunicat anterior oferit de INS), avem acum o creștere de 0,5% pe trimestrul unu și o scădere de numai 0,3% pe trimestrul doi ( vezi tabelele comparative de mai jos).

Practic, la reevaluarea făcută de statistica oficială, creșterea din trimestrul III 2013 a fost înjumătățită și redistribuită în favoarea trimestrelor I și II. Altminteri, am fi avut probleme de matematică specifice indicatorilor care evoluează ”în lanț”.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Similar, creșterea economică din trimestrele trei și patru din 2013 a fost revizuită sensibil în jos ( cu 0,7% și, respectiv 0,3%) în varianta de raportare la performanța din aceleași trimestre din anul precedent.

În treacăt fie spus, ar fi interesant de urmărit ce se va întâmpla cu creșterea economică preliminată pentru anul trecut la 3,5% și care ar trebui, logic, să fie ajustată.

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

Citirea cifrelor și explicații

Până acum știam că, per total, în prima jumătate a lui 2014, PIB a crescut față de semestrul I 2013 cu 2,4% în serie brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.
Acum știm că, de fapt, PIB a crescut față de semestrul I 2013 cu 2,7% în serie brută şi cu 3,0% pe seria ajustată sezonier ( dacă facem media aritmetică simplă pe primele două trimestre a noilor valori comunicate de INS).

Mai mult, la 9 luni, avem o altă perspectivă pentru finalul anului, cu un avans de 2,8% în serie brută și 3,1% pe seria ajustată sezonier. Adică nu suntem într-un proces de încetinire a creșterii cum credeam noi ci de ușoară accelerare. Cu perspective nu de a avea 1,8% – 2% pentru finalul anului ci de a performa peste prognoza inițială de 2,5%.

De altfel, experiența datelor statistice arată că, istoric, s-au înregistrat diferențe foarte mici între rezultatele după primele nouă luni și cele consemnate ulterior pentru întreg anul. Prin urmare, cel puțin obiectivul inițial de creștere economică este ca și rezolvat.

(Citiţi şi: “Cristian Grosu / Despre creştere- ”…că subţire nu se prinde”)

O explicație pentru reevaluările consitente ar fi utilizarea noului sistem de conturi SEC 2010, utilizat ca standard al procedurilor europene în materie de calcul al PIB.
Alta, ceva mai elaborată, ar fi măiestria în trecerea de la un sistem la altul, în sensul de a dispune cât mai favorabil ( dar în limitele permise de metodologia de racordare și recalculare ) rezultatele.

Un fel de ikebana cu indicatori statistici care fac valuri de maxim în comunicarea ”la zi” și revin la nivelul normal odată cu valorile semidefinitive ( la un an după) și definitive ( la doi ani după).

De altfel, datele definitive pe 2012, care au trecut neobservate pentru că păreau vechi și neschimbate, erau un semnal care putea fi luat în seamă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 14.11.2014

4 comentarii

 1. Cetatean european
  14.11.2014, 11:31 am

  Nu mai am incredere in ce spune si ce face primul-ministru Victor Ponta. Nu am incredere nici in directorul INS. Nu ar fi prima data cand actioneaza politic. Faptul ca Victor Ponta a iesit de miercuri cu aceste date, denota ca au fost discutii intre PSD si INS. Este dubios faptul de a iesi cu date spectaculoase, favorabile primului-ministru, vineri, inainte de turul 2. Victor Ponta nu s-a putut abtine si a iesit cu ele cu doua zile inainte ca INS sa-i faca acest serviciu.

 2. sindicat
  14.11.2014, 12:24 pm

  o fi crestere, numai ca functionarii din autoritatile locale au in prezent puterea de cumparare scazuta la 50% fata de dec 2009 (cu exceptia unora mai smecheri)

 3. Bota Flaviu
  22.11.2014, 6:54 am

  Indicatorul ocolit cu bună ştiinţă de guvernanţi este procentul numărului de angajaţi la număr de locuitori. Toate statele UE funcţionează cu un procent salariaţi/locuitori în intervalul 40% – 52% , în timp ce la noi procentul este de circa 23% ( La bulgari procentul este de 48%!). Acest indicator ne spune că în România un angajat ce plăteşte taxe şi contribuţii susţine patru cetăţeni şi de aici deficitul enorm la fondul de pensii şi sănătate. Pentru a ajunge Grecia, prima tară deasupra noastră ne-ar mai trebui cam 3,6 milioane de locuri de muncă.
  Adevăratul indicator ce trebuie să ne arate nivelul de trai este raportul PIB per capita (locuitor). Conform datelor INS valoarea acestui indicator pentru România reprezintă cam 51% din media pe UE lucru ce începe să-mi pună semne de întrebare asupra valorii reale a PIB-ului. Semnele de întrebare cresc dacă facem raportul între valoarea PIB-ului şi numărul de angajaţi ce reprezintă productivitatea muncii unui angajat. Constatăm cu stupoare că productivitatea muncii unui angajat român este foarte bună fiind aproape egală cu media UE, lucru imposibil.
  Nu cumva INS la cererea guvernanţilor a tot cosmetizat PIB-ul încât a ajuns să arate ca o oaie netunsă de ani de zile iar dacă o tundem vom vedea că oaia este cam rahitică? Doresc un punct de vedere a unui economist competent .

  • alex
   9.12.2014, 5:35 pm

   oficial avem vreo 3 milioane de salariati din mediul privat plus 1.1 milioane salariati la stat, plus 400.000 angajati la stat.

   in rest e munca la negru, vreo 3-4 milioane.

   eu cred ca trebuie sa reducem contributiile la un sfert din cat sunt acum si sa finantam sistemul de pensii din bugetul general.

   ar fi mai eficient decat un sistem complet aiurea cum e acum.

Lăsați un comentariu


Stiri

Sibiu / Protest pentru construcția autostrăzii Pitești – Sibiu

Victor Bratu

Circa 50 de persoane au protestat, duminică, în Piața Unirii din Sibiu, cerând construirea autostrăzii Sibiu – Pitești, anunță Mediafax. Oamenii au venit cu pancarte… Mai mult

Europa

Angela Merkel: Vom ajuta Croația să adere la Schengen și la Zona euro

Iulian Soare

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că sprijină intenţia Croației de a se alătura Zonei Euro și zonei de liberă circulaţie, Schengen, sugerând totuși că acest… Mai mult

Stiri

Criză politică rezolvată în 48 de ore – Președintele Austriei anunță alegeri anticipate pentru luna septembrie

Iulian Soare

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a anunțat duminică, după o rundă de consultări cu cancelarul Sebastian Kurz, organizarea alegerilor legislative anticipate în septembrie. „Pledez… Mai mult

Stiri

Baraje de Poliție, jandarmi și străzi închise la Târgoviște înainte de mitingul PSD

Vladimir Ionescu

Orașul Târgoviște arată ca sub stare de asediu înainte de mitingul electoral al PSD programat să aibă loc la prânz în capitala județului Dâmbovița, anunță… Mai mult

Stiri

Turcia va produce împreună cu Rusia sisteme antirachetă S-500 – anunț Recep Erdogan

Iulian Soare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat sâmbătă că achiziţionarea sistemului de apărare rusesc S-400 este o afacere încheiată şi a adăugat că Ankara va… Mai mult

Europa

Cancelarul Sebastian Kurz anunță alegeri anticipate în Austria

Iulian Soare

Cancelarul austriac  Sebastian Kurz a anunţat, sâmbătă seară, că rupe coaliţia guvernamentală cu FPO, partid de extremă dreapta, şi că a propus președintelui organizarea, cât… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis la mitingul PNL: ”Vă chem la referendum, dacă pierdem justiția, pierdem tot!”

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a îndemnat românii să se prezinte la alegerile europarlamentare din 26 mai și să voteze și la referendum. Șeful statului a participat… Mai mult