vineri

1 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 iunie, 2014

Estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de PIB-ul estimat pentru primul trimestru din acest an a crescut în termeni reali cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2013, şi cu 3,8% faţă de trimestrul I 2013.

Creşterea PIB din primul trimestru comparativ cu perioada similară din 2013, de 3,8%, a fost susţinută în principal de industrie, cu o contribuţie de 2,6 puncte, urmată de impozitele nete, cu 0,8% şi comerţ, cu 0,6%, în timp ce la utilizare, formarea brută de capital fix a avut un impact negativ.

Potrivit INS, la creşterea PIB, în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul I 2013, au contribuit toate ramurile economiei, cu excepţia construcţiilor, activităţilor de intermediere financiară şi asigurări şi a activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport care, împreună, au avut o contribuţie negativă (-0,4%).


INS a reconfirmat miercuri datele semnal transmise în urmă cu două săptămâni, anunţând că Produsul Intern Brut serie brută estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 127,62 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3,8% faţă de trimestrul I 2013.

PIB – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 162,66 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2013 şi cu 3,8% faţă de trimestrul I 2013.

Impozitele, locul doi ca pondere la formarea PIB

Contribuţie pozitivă mai importantă a avut Industria (+2,3%), cu o pondere de 29,7% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,9%.

Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,6%), cu o pondere de 12,5% la formarea PIB şi al cărui volum de activitate s-a majorat cu 5,4%.


Informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,3%) dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (7,4%).

Impozitele nete pe produs (+0,8%), cu o pondere de 13,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,7% contribuind cu 4,4% la creşterea PIB şi exportului net (cu o contribuţie de +0,7%), consecinţă a creşterii cu 9,7% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere, uşor mai mică, a volumulului importurilor de bunuri şi servicii cu 8,5%. Este de remarcat, de asemenea, soldul pozitiv al balanţei de plăţi.

Ca urmare a scăderii volumului formării brute de capital (cu 10,4%) aceasta a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB, de -1,5%.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: