INS: Afacerile din comerț au scăzut cu 19% în aprilie - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

INS: Afacerile din comerț au scăzut cu 19% în aprilie

4 iunie, 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 18,5% în aprilie faţă de aceeaşi lună a anului precedent, în seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate şi cu 19,5% în seria brută, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), joi.

În luna aprilie s-au resimțit din plin efectul restricțiilor legate de pandemia cu coronavirusul COVID-19.

Faţă de martie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut cu 22,3% în serie ajustată și cu 19,7% în serie brută.


Pe primele patru luni ale anului afacerile din comerț s-au menținut la limita creșterii, cu +1% în serie ajustată și cu +1,5% în serie brută.

Cele mai mari scăderi le-au avut vânzările de carburanți, iar cele mai mici cele de produse alimentare. Față de aprilie 2019, scăderile înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate au fost de 37,7% în serie ajustată și de 38,4% în serie brută, cele la produse nealimentare de 21,6% (-22,9%) şi cele la produse alimentare, băuturi şi tutun de 5,0% (- 4,7%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Estimările econometrice elaborate de Banca Transilvania indică evoluția comerțului cu amănuntul la un ritm sub potențial înaprilie (pentru prima oară după șapte luni), concomitent cu deteriorarea componentei structurale, în contextul finalului ciclului economic post-criză, indus de incidența șocului pandemiei.

„Ne așteptăm la redinamizarea comerțului cu amănuntul începând cu trimestrul III al anului curent, pe fondul depășirii punctului culminant al crizei sanitare și intrării economiei într-un nou ciclu. Pentru perioada 2020-2022 prognozăm o creștere a consumului privat cu un ritm mediu anual de 3.5%, evoluție susținută de relansarea fluxurilor investiționale (cu impact pozitiv pentru piața forței de muncă) și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare”, spune un raport al băncii publicat joi.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr