miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 februarie, 2014

Daniel Chițoiu va fi schimbat de la conducerea Ministerului Finanțelor, el urmând să fie înlocuit, foarte probabil, de către actualul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu – potrivit liderilor PNL.

Daniel Chițoiu a declarat joi, la ieșirea dintr-o întâlnire a conducerii USL, că remanierea sa este exclusă, dar ”există posibilitatea” să-și dea demisia. ”Mâine voi da un răspuns complet, la şedinţa Biroului Politic” .

Pe de altă parte, probabilitatea ca ministrul Chițoiu să fie remaniat vineri, la ședința Delegației Permanente a PNL, a fost confirmată și de Bogdan Olteanu, într-o delcarație făcută agenției MEDIAFAX. Viceguvernatorul BNR a declarat că i s-a propus postul de ministru al Finanțelor, dar preferă să rămână la banca centrală.În plus, Bogdan Olteanu a confirmat și varianta numirii la Finanțe a ministrului Sănătății, Eugen Nicolăescu.


Această rocadă urmează să fie anunțată vineri, când va fi numit și înlocuitorul lui Radu Stroe, la Ministerul Afacerilor Interne. Numele vehiculat pentru acest portofoliu este Sorin Frunzăverde, fost lider PDL, până în 2012.

Daniel Chițoiu este înlocuit pentru că nu ar fi informat PNL în legătură cu măsura restructurării unor credite bancare, decizie anunțată și explicată de premierul Ponta și ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, dar pe care PNL o consideră ca nefiind liberală.

Daniel Chițoiu mai avea o problemă care ar fi putut pune în discuție prezența sa în Guvern: soția sa, Laura Chițoiu, este urmărită penal într-un dosar al DNA legat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ministrul este bănuit că ar fi promovat o ordonanță de urgență care face obiectul dosarului de la DNA.

Pe lista miniștrilor vizați de o remaniere s-ar mai afla și Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, precum și Mihai Voicu, ministrul pentru relația cu Parlamentul.


Nu se află pe listă Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, al cărei nume a fost amintit după ce procurorii Curții de Apel Alba au anunțat că trimit la Parchetul General dosarul accidentului aviatic din Apuseni, deoarece se conturează eventuale culpe ale unor miniștri.

Crin Antonescu și Victor Ponta au refuzat după întâlnirea de la Senat să vorbească despre remaniere, deoarece au stabilit că nu se vor face declarații până după încheierea Delegației Permanente a PNL de vineri.

De aceea, Victor Ponta nu a dorit să comenteze numirile pregătite de liberali.

Crin Antonescu: ”Suntem o echipă”

Președintele PNL a susținut că nu există conflicte în interiorul USL: ”Suntem o echipă”, a spus Crin Antonescu, o echipă în care partenerii pot avea anumite poziții referitoare la anumite lucruri, dar ”toate aceste lucruri trebuie armonizate în deplină ordine și cu seninătate”, a explicat liderul liberalilor.

Nici acesta nu a dat vreun detaliu despre remaniere și a refuzat să discute despre ministrul Finanțelor, precizând că ”toate deciziile vor fi luate în forul Delegației permanente” de vineri și apoi comunicate premierului, care nu se va afla în țară, ci la Soci, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, a subliniat Crin Antonescu.

Fundalul disputei: Participarea PSD la europarlamentare pe liste cu UNPR și PC, fără PNL

Ședința de joi vine și în contextul în care PSD și-a anunțat listele pentru alegerile europarlamentare, liste pe care se află politicieni PC și UNPR, după ce mult timp PSD a discutat posibilitatea unor liste comune cu PNL.

Noua dispută din interiorul Uniunii s-a declanșat din cauza măsurii de restructurare a creditelor, anunțată luni 3 februarie, de premierul Victor Ponta, după încheierea discuțiilor cu delegația FMI – CE – BM.

Liderii PNL spun că măsura nu a fost discutată anterior în USL, și nici la întâlnirea PNL cu reprezentanții Troicii.

În ultimele zile, mai mulți liberali, precum prim-vicepreședintele Klaus Iohannis, măsura nu este una liberală, motiv pentru care nu paote fi agreeată de partid.

”Sunt sceptic, ca să nu spun altceva. Pe de altă parte, sunt puţin surprins fiindcă este o măsură care – cel puţin aşa am înţeles eu de la televizor – a fost discutată, negociată şi acceptată de FMI. Surprinderea mea vine din faptul că ea nu a fost discutată în partid. Şi atunci, sigur, se pune problema dacă Guvernul a avut o şansă enormă să introducă această măsură în registrul măsurilor discutate cu FMI şi nu a mai avut răbdare să se discute în partidele politice această măsură, sau dacă din alte motive pe care nu le cunosc s-a omis consultarea politică. Una peste alta, această măsură la noi în partid nu a fost discutată, deci cert nu a putut fi agreată, cum nu a fost discutată”, a declarat Klaus Iohannis, citat de MEDIAFAX.

Acuzații între liderii USL

Subiectul restructurării creditelor a provocat un nou schimb de acuzații între principalii copreședinți ai USL.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Crin Antonescu a declarat joi, pentru gandul.info: “Nu s-a discutat nici în USL, nici în întâlnirea PNL cu FMI”. Întrebat de MEDIAFAX, premierul Ponta l-a contrazis: “Măsura privind reeşalonarea creditelor a fost discutată în USL duminică seară, după şedinţa CSAT”.

O situație asemănătoare s-a întâmplat în decembrie 2013, când liderul PNL a susținut că nu știa nimic despre proiectul legii de amnistiere și grațiere, în timp ce președintele PSD susținea că au discutat subiectul.

Mărul discordiei: Programul de restructurarea a creditelor pentru populație

Peste 900.000 de persoane ar putea apela de acest la această facilitate, dacă doresc și dacă banca este de acord, în următoarele condiții:

  • Credite cu întârzieri de cel mult 90 de zile
  • Diminuarea ratei la credit să fie egală cu cel mult jumătate, dar nu cu mai mult de 500 lei
  • Banca trebuie să asigure prelungirea duratei iniţiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligaţiile de plată, adică cel mult doi ani.
  • Credit fiscal în valoare de 200 de lei pe lună, timp de doi ani, ceea ce ar reduce veniturile la buget, peste doi ani, cu cel mult 0,1% din PIB.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: