vineri

26 aprilie, 2024

11 iunie, 2021

Comisia Europeană a dechis miercuri procedura de infringement împotriva Germaniei, întrucât aceasta s-ar face vinovată de încălcarea unor principii fundamentale ale dreptului UE, precum cel al preeminenței acestuia în fața legislației naționale.

Un demers asemănător ar putea să vizeze curând și Polonia, după ce executivul de la Varșovia a cerut Tribunalului Constituţional al Poloniei să confirme preeminenţa Constituţiei naţionale în faţa legislaţiei UE.

Cazul Germania, un precedent grav

Comisia Europeană acuză Germania că a creat un ”grav precedent” după ce Curtea Constituţională germană a emis anul trecut o hotărâre prin care contestă întâietatea dreptului european asupra celui naţional, scrie Reuters, preluată de Agerpres.


În data de 5 mai 2020, Curtea Constituţională Federală a Germaniei şi-a pronunţat hotărârea cu privire la programul de achiziţionare de active de către sectorul public de pe pieţele secundare (PSPP) al Băncii Centrale Europene (BCE). În respectiva hotărâre, judecătorii constituţionali germani au stabilit că Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a depăşit competenţele într-un program de achiziţionare de active de către sectorul public de pe pieţele secundare. Mai mult, Curtea Constituţională germană a decis că o hotărâre a Curţii de Justiţie a UE care validase acel program nu are efecte juridice în Germania.

Curtea germană a privat o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de efectele sale juridice în Germania, încălcând principiul preeminenţei dreptului UE, a explicat Comisia Europeană.

Acesta este motivul declanşării procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, ceea ce înseamnă primul pas din procedura de infringement.

Explicațiile Comisiei:


Prin ordonanţa din 29 aprilie 2021, Curtea Constituţională a Germaniei a respins două solicitări care vizau executarea hotărârii din 5 mai 2020. Cu toate acestea, ordonanţa Curţii Constituţionale a Germaniei din 29 aprilie 2021 nu anulează încălcările principiului preeminenţei dreptului UE.

Comisia consideră că hotărârea Curţii Constituţionale a Germaniei constituie un precedent grav, atât pentru practica viitoare a Curţii Constituţionale germane în sine, cât şi pentru tribunalele şi curţile supreme şi constituţionale din alte state membre.

Germania are la dispoziţie două luni pentru a răspunde aspectelor semnalate de Comisie.

Polonia, următoarea vizată

Comisia i-a cerut premierului polonez Mateusz Morawiecki să-şi retragă cererea prin care solicită Tribunalului Constituţional al Poloniei să confirme preeminenţa Constituţiei naţionale a acestei ţări în faţa legislaţiei UE,.

Scrisoarea a fost trimisă miercuri de comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, ministrului polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski.

În urma unei decizii a Curţii de Justiţie a UE conform căreia instanţele naţionale trebuie să se abţină de la aplicarea unor prevederi legislative ce contravin legislaţiei UE, premierul conservator polonez a cerut la sfârşitul lunii martie Tribunalului Constituţional să dea o soluţie integrală pentru conflictul creat între legislaţia europeană şi Constituţia poloneză şi să confirme preeminenţa celei din urmă.

Comisarul european susţine în scrisoarea trimisă că, prin această cerere, şeful guvernului de la Varşovia contestă ”principii fundamentale de drept ale UE, în special acela al întâietăţii dreptului european asupra celui naţional”, precum şi ”autoritatea Curţii de Justiţie a UE”, şi ameninţă Polonia cu o nouă procedură de infringement dacă Morawiecki nu-şi retrage solicitarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: