vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2018

Deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat în 2016 la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare

Comisia juridică din Camera Deputaților a votat marți un proiect ce dezincriminează câteva fapte de corupție, dacă nu îndeplinesc simultan două condiții:

  • dacă folosul necuvenit rezultat nu-i aparține celui care a săvârșit infracțiunea
  • dacă nu este vorba de foloase și beneficii „materiale”

Astfel, dacă un funcționar furnizează unei companii informații necesare pentru câștigarea unei licitații, beneficiul este al firmei, iar funcționarul nu mai poate fi pedepsit.

Proiectul a fost inițiat de 16 parlamentari PSD, printre care și Cătălin Rădulescu, condamnat în decembrie 2016 la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Ultima dintre fapte este chiar una dintre cele două infracțiuni vizate de proiectul votat marți în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

(Citiți și: ”S-au adoptat modificările Codului de procedură penală – lista amendamentelor impuse de PSD-ALDE”)


Concret, este vorba despre câteva modificări ale art. 12 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sanctionarea faptelor de corupție:

  • (1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite:
  • a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale;
  • b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
  • (2) În sensul prezentei legi, operațiunile financiare constau în operațiuni care antrenează circulația de capital, operațiuni de bancă, de schimb valutar sau de credit, operațiuni de plasament, în burse, în asigurări, în plasament mutual ori privitor la conturile bancare și cele asimilate acestora, tranzacții comerciale interne și internaționale. Pentru a fi efectuate ca acte de comerț, operațiunile financiare trebuie să constituie o acțiune de intermediere în circulația bunurilor, făcută în mod organizat și sistematic în scopul obținerii de profit.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: