sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2020

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,24% în luna octombrie a acestui an, de la 2,45% în septembrie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,34%, serviciile cu 2,85%, iar mărfurile nealimentare cu 0,60%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Ritmul anual al prețurilor de consum a continuat tendința de decelerare luna trecută, evoluție influențată de încorporarea recoltei agricole din acest an, dar și de consecințele incidenței pandemiei (la nivelul economiei reale și în sfera cotațiilor internaționale la materii prime)”, explică Andrei Rădulescu, directorul e analiză macroeconomică al Băncii Transilvania (BT).

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%, cel mai coborât  din septembrie 2017 încoace.


Fasolea și serviciile poștale s-au scumpit cel mai mult

Față de decembrie 2019, cel mai mult s-au scumpit „fasolea și alte leguminoase” (+17,59%), serviciile poștale (+12,43%) și citricele și fructele meridionale (+11,40%).

Scumpiri semnificative față de sfârșitul anului trecut au mai înregistrat și fructele, conservele din fructe și făina (peste 7%%), tutunul și țigările (+6,81%), produsele de morărit cu aproape 6%, produsele de igienă și cosmetică și telemeaua de vacă (peste 5%).


Față de septembrie 2020 scumpirile cele mai mari au fost la cartofii (+4,63%), ouă (+1,37%), încălţămintea din piele (+0,85%), energie termică (+0,85%) şi chiria (+0,49%), în timp ce preţurile la citrice şi alte fructe meridionale, frigidere şi servicii transport aerian au scăzut.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei al Băncii Naționale a României.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022″, se menţionează în raport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: