marți

30 aprilie, 2024

12 august, 2014

Prețurile s-au redus cu 0,05% în luna iulie 2014, potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică. În pofida acestui fapt, valoarea inflației anuale a revenit la 0,95%, adică aproximativ la valoarea din mai, după recordul de 0,66% consemnat la mijlocul anului. Explicația constă în efectul de bază (scăderea de prețuri din iulie 2014 a fost mai mică decât cea din iulie 2013, când modificarea IPC a fost de -0,34%).

De reținut că această influență dată de metodologia statistică va continua în lunile următoare, când deși prețurile pot scădea, inflația anuală va crește. Deocamdată, media anuală a inflației a coborât la 1,5% după clasificarea națională amărfurilor și serviciilor și la doar 1,4% după cea europeană. Ceea ce ne permite îndeplinirea în continuare a criteriului de la Maastricht referitor la inflație (media celor mai bune performanțe din trei state membre plus 1,5%, medie care ar trebui să fie egală cu zero; datele oficiale pentru statele membre vor fi anunțate de Eurostat peste o săptămână).

Pe zona alimentară, în condițiile unui preț diminuat cu 2,34% în raport cu luna precedentă, cartofii au ajuns să fie cu aproape zece procente mai ieftini față de sfârșitul anului trecut. Uleiul comestibil a consemnat și el o nouă reducere de preț (-0,21%) și a ajuns la un minus de aproape cinci procente în raport cu costul din decembrie 2013.


Cea mai mare contribuție la reducerea generală a prețurilor a venit conjunctural din partea produselor cu prețuri volatile (așa-numita grupă legume-fructe-ouă). Acestea au dat o influență de -0,11% per total IPC. Lor li s-a adăugat reducerea prețurilor la zahăr cu mai mult de două procente, pe ansamblul produselor alimentare fiind consemnată o ieftinire de 0,30%.

CLICK pentru mărire

Prețurile produsele nealimentare au stagnat per total (-0,01%). Micile majorări cvasigenerale ( 0,04% la confecții, 0,07% la încălțăminte, 0,08% la produse de uz casnic și mobilă, 0,13% la articole chimice, 0,46% la tutun etc.) au fost compensate de reducerile de la energia electrică (-2,17%) și de la combustibili (-0,09%).

Pe segmentul de servicii, ar fi de notat scumpirea de 0,37% la telefonie, legată de evoluția cursului de schimb dar cu o influență limitată pe IPC general (+0,02%). Indicele CORE 2, aflat sub influența politicii monetare a BNR, a revenit în teritoriul pozitiv (+0,03%), după ce în intervalul mai –iunie trecuse în zona negativă (-0,10% în iunie, după -0,06% în luna anterioară).

CLICK pentru mărire

Inflația anuală va reveni la valori ceva mai mari

După reducerea rapidă a inflației din prima parte a anului, a început procesul de stabilizare a valorilor medii al acestui indicator. Urmează încă două luni în care valorile lunare negative la care se raportează performanța curentă vor fi foarte greu de reeditat, mai ales în luna septembrie.

CLICK pentru mărire

Reamintim că rezultatul din septembrie 2013 a beneficiat punctual dar consistent de pe urma aplicării TVA redus la pâine (-0,57% la o influență de -0,69% dată de ieftinirea pâinii, altminteri am fi avut un IPC lunar de +0,12%). Ori, o măsură de acest tip nu poate fi luată decât o singură dată pentru o anumită categorie de produse și cu maximă precauție față de încasările bugetare.

Una peste alte, după primele șapte luni din acest an, creșterea generală a prețurilor a fost de 1,12%. Ceea ce lasă, pentru următoarele cinci luni, un spațiu situat undeva la o medie de 0,2% pentru creșterea lunară a prețurilor până la estimarea de 2,2%, anunțată recent de BNR referitor la finalul acestui an. Sau ceva mai mult de 0,3% lunar dacă prețurile vor continua să stagneze în intervalul august-septembrie.

În ultimul trimestru din 2014, va trebui să fim atenți la procesul de trecere treptată a inflației spre o valoare apropiată de fundamentele reale ale economiei, care țin de productivitatea muncii, politica de venituri și politica fiscală. Mai ales în condițiile incerte din mediul extern și ale campaniei electorale, care va crește în intensitate.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: