Indicele Prețurilor de consum a scăzut ușor în noiembrie în SUA, în linie cu așteptările analiștilor, ceea ce ar lăsa în mare parte o marjă pentru începerea relaxării fiscale, reducând și mai mult și mai presiunea pentru Rezerva Federală (Fed), transmite Reuters.
Departamentul american al Muncii a anunţat că indicele preţurilor de consum a crescut cu 3,1% în ritm anual în luna noiembrie, după un avans de 3,2% în luna octombrie. De la o lună la alta, preţurile de consum au crescut cu 0,1% luna trecută, după ce în luna octombrie au rămas nemodificate.
De asemenea, inflaţia de bază (core), care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a crescut cu 4% în luna noiembrie, după un avans similar în luna octombrie. De la o lună la alta, inflaţia de bază a crescut cu 0,3% în noiembrie, uşor mai rapid decât avansul de 0,2% înregistrat în luna octombrie.
Economiştii chestionaţi de Dow Jones anticipau o stagnare a preţurilor faţă de octombrie şi o inflaţie anuală de 3,1%.
În timp ce inflaţia lunară a indicat o creştere de la nivelul IPC din octombrie, inflaţia anuală a arătat o altă scădere, după ce a atins un ritm de 3,2% cu o lună mai devreme.
Excluzând preţurile volatile la alimente şi energie, IPC de bază a crescut cu 0,3% faţă de luna anterioară şi cu 4% faţă de un an în urmă.
Ambele cifre au fost în conformitate cu estimările şi s-au schimbat puţin faţă de octombrie.
Cifrele din noiembrie sunt însă cu mult peste ţinta de 2% a Fed, deşi arată un progres continuu.
Factorii de decizie se concentrează mai mult pe inflaţia de bază, ca un semnal pentru tendinţele pe termen lung.
Raportul a fost „oarecum în concordanţă, deşi, presupun că nu este la fel de bun pe cât ar fi sperat unii că vom începe să vedem o decelerare mai mare de la o lună la lună”, a declarat Liz Ann Sonders, strateg şef de investiţii la firma Charles Schwab.
Fed „va vorbi probabil despre continuarea dezinflaţiei ca fiind o veste bună”.
***