vineri

8 decembrie, 2023

ce este inflația
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iulie, 2023

Inflația de bază din zona euro, indicatorul cheie al creșterii prețurilor de consum, urmărit de Banca Centrală Europeană, a accelerat în luna iunie mai mult decât s-a estimat inițial, făcând din majorarea ratei dobânzii așteptată săptămâna viitoare, aproape o certitudine.

Indicele prețurilor de bază al prețurilor de consum, care elimină componentele volatile precum alimentele și energia, a crescut cu 5,5% față de aceeași lună din 2022, a anunțat miercuri Eurostat. Estimarea preliminară indica o valoare de 5,4% pentru luna iunie, în ușoară creștere față de 5,3% în mai.

În condițiile în care inflația generală aproape s-a înjumătățit față de vârful atins în octombrie 2022 de 10,6%, oficialii BCE și-au mutat atenția către măsura mai restrânsă, care se dovedește mai rezistentă la deciziile de înăsprire a politicii monetare. În timp ce revizuirea în sus de miercuri ar putea oferi muniție oficialilor BCE dornici ca majorările ratelor dobânzilor să continue și în toamnă, unii exprimă rețineri pentru înăsprirea politicii monetare pentru o perioadă mai lungă.


Șeful băncii centrale olandeze, Klaas Knot, a spus marți că inflația de bază pare să mai fi „scăzut”, descriind orice acțiune dincolo de luna iulie ca fiind „o posibilitate, dar în niciun caz o certitudine”. Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a arătat mai devreme un oarecare optimism spunând că inflația de bază ar putea să fi ajuns la nivelul de vârf.

Minuta ședinței din 26-27 iulie de politică monetară, va fi analizată cu atenție pentru a identifica direcția viitoare pe care o vor adopta Cosiliul guvernatorilor pentru politica monetară.

***


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: