14 aprilie, 2022

Prețurile producției industriale din SUA au înregistrat o creștere de 11,2% în martie, cel mai accelerat ritm anual de la lansarea acestui set de date, în 2010, transmite Financial Times.

Războiul din Ucraina începe să afecteze cea mai mare economie a lume, punând presiune asupra companiilor americane, transmit jurnaliștii străini.

Inflația industrială ”de bază”, care sunt excluse produsele cu prețuri volatile, a înregistrat un avans de 0,9%, în condițiile în care analiștii de pe Wall Street se așteptau la 5%, transmite MarketWatch. Creșterea acestui indicator a dezamăgit investitorii deoarece sugerează existența unor presiuni inflaționiste ridicate.


Datele vin la o zi după ce autoritățile americane au anunțat că Indicele Prețurilor de consum (IPC) a consemnat o creștere de 8,5% în martie, cea mai mare rată din 1981, evoluție ce pune presiune pe Rezerva Federală (Fed).

Cu toate că avansul față de luna anterioară a fost de 1,2%, cel mai ridicat din septembrie 2015, inflația de bază, care exclude evoluția prețurilor produselor volatile, cum ar fi energia sau alimentele, a urcat cu doar 0,3%, cel mai redus nivel din septembrie.

Oficialul Rezervei Federale americane, James Bullard, a declarat pentru Financial Times că este o „fantezie” să crezi că banca centrală ar putea reduce inflația fără a crește ratele dobânzilor până în punctul în care ar putea fi afectată creșterea economică.

Fed intenționează să se miște mai rapid pentru a ridica ratele dobânzilor din SUA cu scopul de a reduce inflația. Ceea ce complică lucrurile însă este războiul din Ucraina și blocajele masive generate de creșterea cazurilor de COVID-19 din China. Conflictul din Ucraina a contribuit la creșterea prețurilor la petrol și alimente, în timp ce perturbările din China ar putea agrava blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare deja tensionate. Companiile din SUA depind de numeroase materii prime și produse finite din China.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: