vineri

19 aprilie, 2024

12 noiembrie, 2019

Cu 3,40%, indicele anual al preţurilor de consum a coborât la cea mai redusă valoare din luna ianuarie încoace, deși rezultatul lunar a fost unul relativ slab, cu o majorare a prețurilor de 0,43% în raport cu luna precedentă. Explicația acestui paradox aparent constă în performanța de bază încă și mai slabă din octombrie 2018 (+0,52%), valoare înlocuită de cea din octombrie 2019.

Influenţa cea mai importantă în sensul creșterii prețurilor a venit pe segmentul preţurilor volatile, din partea legumelor (+2,24% per total și +7% în cazul cartofilor) și fructelor (+2,23%, cu o evoluție divergentă între cele din producția internă, +4,84%, și cele din import, -0,34%). A treia componentă, ouăle, s-au scumpit și ele cu 2,20%.

În plus, carnea și preparatele din carne s-au scumpit din nou semnificativ (+0,52% față de luna precedentă și +4,52% de la începutul anului), grupa mare de mărfuri alimentare a consemnat o diminuare a prețurilor (-0,09%). Și alte produse alimentare de bază au avansat sensibil (+0,90% la brânză, +0,35% la pâine, +0,22% la ulei comestibil), de unde a rezultat și creșterea de 0,70% pe toate produsele alimentare.


De remarcat și faptul că au început să prindă viteză prețurile la îmbrăcăminte (+0,62%) și la încălțăminte (+1,18%), efectul cumulat fiind similar cu cel de pe segmentul sezonier al legumelor. S-au scumpit destul de vizbil și combustibilii (+0,62%), care au mai adus și ei o influență de 0,05 puncte procentuale la indicele general, dincolo de efectul indirect asupra celorlalte mărfuri.

Creșterea cea mai redusă o regăsim pe segmentul serviciilor (+0,25%), cu valori peste media sectorială la cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu învățământul și turismul (+0,74%), restaurante, cafenele și cantine (+0,35%), igienă și cosmetică (+0,33%), îngrijire medicală (+0,32%) și telefon (+0,31%).

După metodologia armonizată la nivel european, rata anuală a inflaţiei IAPC s-a situat la 3,3%, ușor sub valoarea calculată potrivit metodologiei naționale. De reținut, însă, creşterea preţurilor aflate sub influenţa politicii monetare a urcat la cel mai mare nivel din ultimele șase luni (+0,38%, nivel similar celui din luna mai).


Evoluția indicilor de preț pe luna septembrie 2019 în raport cu luna anterioară pe segmente ale IPC, arată o influență sezonieră nefastă a prețurilor la legume și fructe, la care s-a adăugat evoluția nefavorabilă a prețurilor la combustibili. Dincolo de aceasta, însă, trebuie semnalată o creștere difuză a prețurilor la produse de bază.

Proiecţia inflaţiei anuale a fost ajustată sensibil în jos ( cu 0,3 – 0,4 puncte procentuale față de proiecția anteriară), conform raportui asupra inflației al BNR. Până la finalul anului, valoarea inflației ar urma să rămână sub pragul de patru procente. Anul viitor, inflația va intra în coridorul vizat și chiar sub nivelul de 3%, unde ar urma să se mențină până aproape de finalul anului.

Per total, după primele zece luni ale anului, creşterea preţurilor a ajuns la 3,36%, ceea ce implică un spațiu rămas până la valoarea prognozată oficial pentru finalul anului în curs (3,8%) de 0,44%, ceea ar impune o medie lunară (+0,22%) pe parcursul celor două luni rămase din acest an, cam la jumătate din valoarea consemnată luna trecută.

Din păcate, efectul de bază care ne-a ajutat septembrie și octombrie (valorile semnificativ mai ridicate ale inflației lunare din aceeași lună a anului precedent) se va inversa în noiembrie și decembrie (referințele sunt de -0,13% și, respectiv, +0,16%). Rămâne să vedem dacă ne vom încadra în noua estimare pentru finalul de an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: