Inflația anuală a ajuns la 5,25% în august din cauza energiei
joi

28 octombrie, 2021

Inflația anuală a ajuns la 5,25% în august – majorările de la combustibili și tutun, anihilate de scăderile de la legume și fructe

10 septembrie, 2021

 

Inflația anuală a urcat la 5,25% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna august 2021 cu 0,24% (procentaj rezonabil, dar neobișnuit în perioada de vară). Efectul de bază a fost defavorabil (-0,05% evoluția prețurilor în august 2020) iar amestecul exploziv dintre combustibili și tutun a fost anihilat pentru moment de scăderea prețurilor la legume și fructe.


De reținut, însă, inflaţia MEDIE anuală (septembrie 2020 – august 2021 față de septembrie 2019 – august 2020) a urcat la doar 3,3% pe metodologia națională, în timp ce valoarea calculată pe model european IAPC s-a situat la 2,6%. Totodată, indicele anual „europenizat” de prețuri pentru România s-a situat la 4%, semnificativ sub nivelul de 5,25% consemnat de INS.

Surprinzător, prețurile produselor alimentare s-au diminuat (din nou) per total (-0,05% după -0,29% în luna anterioară), deși valorile mai importante pentru IPC la produse de bază în consum au fost în creștere: pâine (+0,46%), carne și preparate din carne (+0,26%, cu +0,44% la bovine), zahăr (+0,45%) și ulei comestibil (+2,72% față de luna precedentă și peste 21% față de august 2020 !).

Creșterea prețurilor la citrice și fructe meridionale (+2,97%) a fost contracarată de ieftinirea fructelor proaspete (-4,84%, dar altminteri tot cam multe din import), efectul fiind favorabil pe IPC (-0,03 puncte procentuale). Dar cel mai mare sprijin pentru reducerea generală a inflației lunare a venit de la legume, ale căror prețuri s-au diminuat cu -3,44% (cartofii ieftiniți cu peste opt procente, au ajuns la doar 68,67% din prețul consemnat în urmă cu 12 luni).


La produsele nealimentare (+0,34%) creșterile de prețuri au fost determinate în principal de amestecul inflamabil dintre combustibili (+0,80%) și de țigări (+0,70%). De remarcat, însă, mișcarea tot mai clară în sus care se generalizează la alte poziții, precum mașini de spălat (+0,48%), frigidere (+0,43%), autoturisme și piese de schimb (+0,32%) sau mobilă (+0,29%).

La servicii s-a consemnat, însă, majorarea cea mai însemnată (+0,43%), concentrată la transport urban (+2,55%), apă, canal, salubritate (+1,23% după +1,17% în luna anterioară), îngrijire medicală (+0,39%) și restaurante, cafenele (+0,32%), îngrijire medicală (+0,39%). Notabil, factura la serviciile telefonice s-a redus marginal (-0,04%), după ce cursul mediu de schimb a fost în ușoară scădere dar situația se va schimba radical după cele mai recente evoluții.

Inflația CORE 2 ajustat, păstrată la un nivel rezonabil

Foarte important, valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare (care nu include impactul nefast al evoluțiilor de preț la tutun și combustibili) s-a păstrat un nivel rezonabil ca și în luna anterioară (0,31% față de 0,28% în iulie). Ceea ce explică păstrarea dobânzii de politică monetară în pofida puseului inflaționist indus de produsele energetice, ale căror prețuri s-au păstrat în august față de luna precedentă.

Din păcate, prețurile industriale, situate cu avansul la aproape 14% se vor transmite parțial dar cu siguranță către produsele de larg consum pe parcursul lunilor care vin. La acestea se adaugă potențiala scumpire a alimentelor și eventuala creștere a facturilor la energie spre finalul anului, ceea ce va pune presiune pe indicele prețurilor de consum.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dincolo de presiunea pe cursul de schimb venită pe canalul deficitelor externe majorate (vezi minusul record din comerțul cu mărfuri, de -12,9 miliarde euro la finele lunii iulie sau 5,4% din PIB estimat pe anul în curs), efectul de bază nu ne avantajează nici în septembrie, iar în T4 va fi neutru. După primele opt luni din 2021, creșterea prețurilor a ajuns deja la 4,67%.

Spațiul de circa 0,9 puncte procentuale disponibil pentru cele patru luni rămase până la finele lui 2021, corelat cu performanțele lunare relativ bune consemnate pe parcursul anului trecut, atât în T3 (când s-au consemnat reduceri de prețuri), cât și în T4 (când majorările au fost moderate), va face dificilă încadrarea chiar și în cea mai recentă prognoză, revizuită în sus cu 1,5 puncte procentuale.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr