marți

16 aprilie, 2024

11 septembrie, 2019

Grafic financiar

Indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a revenit sub pragul de patru procente (3,89% de la 4,12% în luna precedentă), după ce prețurile au rămas aproape constante (+0,06%) în luna august 2019. Nivelul este similar cu cel din lunile februarie și iunie și a beneficiat de efectul de bază favorabil al inflației relativ ridicate din august 2018 (+0,28%).

Influenţa decisivă a venit pe segmentul preţurilor volatile, din partea fructelor (în scădere de preț per total cu -5,58%) și legumelor (-3,07%, cu -4,10% în cazul cartofilor). Efectul cumulat de diminuare a IPC a fost mai mult decât valoarea IPC general. Deși carnea și preparatele din carne s-au scumpit din nou (+0,29%), grupa mare de mărfuri alimentare a consemnat o diminuare a prețurilor (-0,29%).

De subliniat majorarea (+1,39%) survenită succesiv celei din luna anterioară prin majorarea accizei la produsele din tutun (explicația fiind obligația de a respecta obligația europeană de a păstra nivelul de 60% din prețul mediu de vânzare). De aici a venit aproape întreaga majorare (+0,22%) a grupei mari de produse nealimentare, în care combustibilii au marcat chiar o mică scădere a prețurilor (-0,15%).


Creșterea cea mai mare a prețurilor a apărut pe segmentul serviciilor, unde influența principală a venit din partea majorării tarifelor la apă, canal, salubritate (+0,89% pe august și un destul de bizar +5,71% de la începutul anului). De reținut și avansul de 11,49% al tarifelor la transportul aerian, din fericire cu o pondere foarte mică în coșul de consum.

După metodologia armonizată la nivel european, rata anuală a inflaţiei IAPC (4,1%) s-a situat peste IPC calculat pe sistem național (3,9%). Cu o dispunere similară la media pe ultimele 12 luni a celor doi indicatori  (4,0% IAPC față de 3,9% IPC). De reținut, creşterea preţurilor aflate sub influenţa politicii monetare s-a păstrat la cel mai scăzut nivel din ultimele unsprezece luni (+0,15%).


Evoluția indicilor de preț pe luna august 2019 în raport cu luna anterioară pe segmente ale IPC, arată că am fi avut o scădere a indicelui prețurilor de consum dacă nu ar fi fost majorarea prețurilor la produse din tutun dar și că am fost „ajutați” de scăderea conjuncturală a prețurilor volatile ( legume-fructe-ouă).

Una peste alta, după primele opt ale anului, creşterea preţurilor a ajuns la 2,83%, ceea ce implică un spațiu rămas până la valoarea prognozată oficial pentru finalul anului în curs (4,2%) de 1,33%, ceea ce apare drept rezonabil a fi realizat ca medie lunară (+0,33%) pe parcursul celor patru luni rămase.

Proiecţia inflaţiei anuale a preţurilor IPC şi intervalul de incertitudine asociat, la recentul raport asupra inflației prezentat de BNR arată că, până la finalul anului, valoarea de referință a inflației se va menține undeva în jurul valorii de patru procente. Reintrarea durabilă în coridorul-țintă de 2,5% plus/minus 1% se va face de-abia la începutul anului viitor.

Efect de bază favorabil din august (valorile ceva mai ridicate ale inflației lunare din aceeași lună a anului precedent) ne va ajuta în septembrie și octombrie, pentru ca în ultimele două luni ale anului în curs să ne așteptăm la o revenire conjuncturală a inflației peste pragul de patru procente din același motiv (valori relativ mici ale creșterilor de prețuri în noiembrie și decembrie 2018).

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: