joi

28 martie, 2024

12 noiembrie, 2012

Inflația anuală a coborât în octombrie sub pragul de 5%, prag pe care îl depășise conjunctural în luna precedentă. Datele anunțate luni mai arată că inflația medie anuală a crescut la 3,1% după metodologia națională (3,2% după cea armonizată la nivel european) evoluție pe traiectoria anticipată de BNR. De remarcat că indicele prețurilor revine astfel sub dobânda de politică monetară și validează decizia de păstrarea neschimbată a acesteia.

La această evoluție, a contribuit acum în sens favorabil efectul de bază al unei valori de referință relativ ridicate a inflației lunare ( după ce timp în patru luni anterioare efectul de bază fusese defavorabil). Valoarea de 0,64% pe octombrie 2011 a fost înlocuită de numai 0,29% pe octombrie 2012, ceea ce a dus la diminuarea semnificativă a inflației anuale.

Din această perspectivă, spațiul de manevră până la finele anului se va îngusta considerabil, date fiind valorile de 0,42% inflație lunară înregistrată în niembrie 2011 și, respectiv, 0,23% în decembrie 2011. Este plauzibil ca valorile în cauză să fie ușor depășite în ultimle două luni din acest an, ceea ce explică estimarea de 5,1% inflație anuală pentru finalul lui 2012 făcută recent de Banca Națională.

Totodată, trebuie remarcată contribuția de această dată favorabilă a prețurilor volatile, care inflamaseră inflația în septembrie. Legumele (altele decât fasolea și cartofii) și conservele de legume s-au ieftinit cu peste cinci procente iar fructele proaspete cu aproape două procente, doar ouăle fiind mai scumpe cu opt procente dar la o pondere mult mai mică în coșul de consum ( de șase ori mai mică decât legumele și de patru ori mai mică decât fructele).

De aceea, inflația care poate fi controlată prin măsuri de politică monetară ( indicele prețurilor de consum exclusiv legume, fructe, ouă, combustibili și produse cu prețuri reglementate , băuturi și tutun ) s-a diminuat în mult mai mică măsură decât cea de ansamblu. Adică numai de la 0,67% la 0,61% deși inflația lunară scăzut de la 1,18% la 0,29%, adică de patru ori.


În structura evoluțiilor de prețuri pe luna octombrie, distribuția aproximativă a influențelor oe scumpiri a fost 10% de la alimente, 30% de la mărfuri nealimentare și 60% de la servicii ( vezi tabelul).

Ar mai de remarcat influența favorabilă exercitată în luna octombrie de ușoara ieftinire a combustibililor. Cele numai șase zecimi de procent în minus au indus o scădere de 0,05% a IPC, suficientă pentru a acesta să coboare sub pragul psihologic de 5%. În schimb, scumpirea gazelor naturale (2,33%)și cea a energiei termice (0,40%) au acționat în sens invers. Cu observația că ieftinirea de 0,24% a energiei termice de la începutul acestui an este ciudată și sau de rău augur.

Majorarea tarifelor la telefonie a avut și ea un efect negativ (+0,06% pe IPC), efect transmis în inflație la facturarea convorbirilor, făcută ( din motive discutabile) în euro. Interesant este că deși media cursului valutar a fost în creștere, de la 4,50 lei/euro în septembrie la 4,56 lei/euro în octombrie, cotația finală a fost același în ambele luni, adică 4,53 lei. Ceea ce ridică semne de întrebare asupra modalității de facturare.

Grupa cărți, ziare, reviste a înregistrat o majorare notabilă și bruscă de preț, de 2,28% într-o singură lună, care a dus-o (alături de energia sub diverse forme și tutun) în grupa puținelor produse ce s-au scumpit peste media nealimentarelor în 2012 în primele zece luni ale anului ( 3,68% față de 3,66%).


În fine, dar nu în ultimul rând, faptul că nu se vede o mișcare de ansablu pe partea de alimente ( sub o zecime de procent este nesemnificativ) maschează o modificare în structură, cu scumpiri concentrate pe partea de proteine de origine animală ( carne de pasăre 1,30%, carne de porcine 1,13%, brânză 1,08%) și ulei comestibil ( 3,47%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: