fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Martie 2020: Salarii majorate, inflația stabilă, dar avansul puterii de cumpărare a coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna martie 2020 a fost de 5.386 lei, cu 143 de lei sau 2,7% mai… Mai mult

12.05.2020

Analiză

Cele mai recente date definitive privind PIB-ul pe regiuni în România. Implicații pentru adoptarea euro

România figurează ca PIB/locuitor exprimat în euro la nivelul de doar 35% din media UE27, potrivit datelor prelucrate post-Brexit și publicate recent de Eurostat pentru… Mai mult

11.05.2020

Analiză

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% în martie – acoperirea importurilor cu exporturi a coborât sub nivelul din 2010

Deficitul comercial pe luna martie 2020 a fost de 1,85 miliarde euro, cu peste 50% mai mare față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit… Mai mult

11.05.2020

La obiect

Eurostat: Economia României, pe locul 13 în UE. Am depăşit Grecia, Portugalia și Cehia

Economia României se situează pe locul 13 în UE şi reprezintă 1,6% din economia Uniunii, conform datelor publicate de Eurostat pentru anul 2019 privitor la… Mai mult

08.05.2020

Infecțiile – dezinfecțiile din spitale – la ora adevărului. Ministrul Sănătății: în 150 de teste din 3.500, dezinfectanții Hexi Pharma s-au dovedit ineficienți. Ministerul vrea să evite ”panica” între pacienți

de Mariana Bechir 4.5.2016

patriciu achimas cadariu“Pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment”, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș – Cadariu, într-o conferință de presă în care a prezentat rezultatele verificării eficienței dezinfectanților Hexi Pharma.

Au fost testate 3.526 probe recoltate din spitale, iar din acestea 95% sunt conforme, a explicat ministrul. El nu a dorit să spună din ce spitale au fost ridicate cele aproximativ 150 de probe (sub 5% din total), care au dovedit ineficiența dezinfectanților despre care Gazeta Sporturilor a dezvăluit că ar fi diluați.

Ministrul a refuzat să identifice respectivele unități invocând existența dosarului penal aflat în investigare la Parchetul General.

“S-a înregistrat un dosar de urmărie penală la Parchet care vizează speţa prezentată. Consider că pacienţii noştri sunt în siguranţă acum. Fiind o anchetă penală, unele amănunte nu vi le pot dat. Continuăm această anchetă în coordonarea Parchetului”, a declarat ministrul Achimaş-Cadariu.

Testele de sanitație

 • Testările efectuate se numesc de sanitație și se realizează luând probe de pe mâini, instrumente, mobilier și alte suprafețe, după ce a fost folosit dezinfectantul.
 • Analizele au fost făcute în laboratoarele spitalelor, ale direcțiilor de sănătate publică și în laboratoare private.
 • A fost folosită metodologia standard acreditată în acest moment în România, a explicat ministrul
 • În total a fost vorba de câteva sute de laboratoare, toate acreditate pentru astfel de teste

Rezultatele

 • au fost recoltate 3.526 probe, unele sunt în curs de efectuare
 • în aproape 5% din cazuri, aproximativ 150 de probe, testele au arătat că biocizii (dezinfectanții) nu au reușit să elimine microorganismele împotriva cărora sunt folosiți
 • în spitalele cu teste care au arătat că dezinfectanții sunt ineficienți, “s-au luat toate măsurile prevăzute de lege”, a explicat Patriciu Achimaș – Cadariu, fără a spune care sunt aceste măsuri și sfîtuindu-i pe jurnaliști să întrebe la direcții de sănătate publică. “Ne putem problema în situaţiile în care testele au fost neconforme şi am luat măsuri care duc până la suspendarea utilizării acestor substanţe”.

Ministrul nu a dorit să spună nici dacă se vor trimite în străinătate, pentru analizare independentă, probe din acest lot de testări.

Problema metodologiei folosite

Până acum, au existat două verificări ale Corpului de control al ministrului Sănătății privind infecțiile din spitale, unul făcut în ianuarie – februarie, și unul efectuat în martie.

Rezultatele celor două verificări arată diferențe uriașe, iar explicația posibilă este faptul că în ianuarie a fost vorba de controale efectuate de responsabili din același județ, în timp ce în martie a fost control încrucișat, adică oficiali dintr-un județ au verificat situația din alt județ.

Pentru controlul ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri s-au făcut testări în interiorul județelor, adică de către aceiași responsabili care au raportat fals infecțiile nosocomiale, raportări ce a făcut ca România să aibă o rată a infecțiile spitalicești de sub 1%, când media europeană este în jur de 5%.

Jurnalistul Cătălin Tolonton pune sub semnul întrebării aceste și aceste ultime rezultate, întrucât ele au fost date de cei care au ascuns și până acum situația infectțiilor nozocomiale (intraspitalicești).

Spitalul pe care l-a condus ministru Cadariu folosește dezinfectanți Hexi Pharma

Adrian Moraru, director al Institutului de Politici Publice (IPP), a arătat, pe Facebook, că Institutul Oncologic din Cluj, condus până în decembrie 2015 de către actualul ministru al Sănătăţii, a cumpărat de la Hexi Pharma produse în valoare de circa 35.000 de euro.

Au fost șapte achiziții, patru prin invitaţie de participare şi trei prin licitaţie.

În 2012, acest spital a cumpărat, prin invitaţie de participare, dezinfectanţi şi detergenţi de 68.250 de lei, 9.720 lei, 7.200 lei şi 6.960 lei. Au urmat două achiziţii, în 2014, şi una în 2015, prin licitaţie.

S-a dispus urmărirea penală în dosarul Hexi Pharma

Parchetul General a început urmărirea penală in rem (pe faptă) în dosarul dezinfectanților Hexi Pharma, pentru infracțiunile de “zădărnicire a combaterii bolilor” şi “falsificarea şi substituirea de alimente sau alte produse”.

Prima infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar a doua, cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Aceasta este prima fază, ce va fi urmată de identificarea suspecților.

Statistica afacerilor Hexi Pharma cu statul

Iniţiativa România a analizat afacerile companiei Hexi Pharma cu statul în perioada 2012 – 2015, iar datele pot fi rezumate astfel:

 • a avut peste 9.300 de contracte cu spitalele,  în perioada 2012 – 2015
 • valoarea totală a contractelor cu spitalele – 25.975.821,5 de euro
 • 9.036 de contracte, cu o valoare totală de 5.440.829,4 de euro, au fost acordate prin încredinţare direct
 • 303 de contracte au fost obţinute prin licitaţie (valoare totală de 20.534.992,1 de euro)

Scandalul dezinfectanților diluați

Unele dintre dezinfectantele furnizate de firma Hexi Pharma pentru spitale au o concentrație reală mult sub cea asumată prin contracte, potrivit unei anchete realizate de Gazeta Sporturilor. În ultimii 9 ani, compania a câștigat 796 de contracte cu spitale din 40 de județe, dar nicio instituție a statului nu a verificat vreodată concentrația dezinfectanților livrați, potrivit anchetei.

Potrivit documentelor obținute de Gazeta Sporturilor,  concentrația dezinfectanților vânduți de Hexi Pharma este de 3 până la 9 ori mai mică decât cea din contractele semnate după câștigarea licitațiilor.

Concentrația de substanță activă în Suprasept și Thor, două antiseptice folosite în mod obișnuit  în spitalele românești, este de 1,25% (în loc de 12%, cât figurează pe etichetă), respectiv de 5% (în loc de 15%).

Nici o instituție nu verifică însă conținutul dezinfectanților, conformitatea lor cu documentele de licitație, dar unele spitale au realizat că acestea sunt ineficiente. Nu s-a întâmplat nimic, în afara faptului că firma și-a retras uneori produsele.

Hexi Pharma nu este însă singura firmă care livrează astel de produse. O altă mare companie aflată pe piață și la care s-ar fi constatat produse neconforme este G&M 2000 SRL, mai scrie Gazeta Sporturilor.

Ministerul nu are un laborator care să verifice dacă substanța este diluată, iar  Institutul de Sănătate Publică dezvoltă abia acum o metodologie și caută o investiție pentru astfel de analize, însă numai pentru apa din piscine.

După incendiul de la Club Colectiv, când subiectul infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești) s-a transformat într-o dezbatere aprinsă, cifra de afaceri a firmei Hexi Pharma a crescut.

România raportează la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) un procent de infecții intraspitalicești (nosocomiale) de 20 de ori mai mic decât media Uniunii.

Problema este una veche și nu ține nicidecum de o starea exemplară a spitalelor din România, ci de posibilitatea identificării bacteriilor și chiar de falsificarea intenționată a acesor date.

Cazul de la Club Colectiv a impus pe agenda autorităților rezolvarea acestei chestiuni, după ce opinia publică a reacționat puternic la informațiile apărute în mass-media pe acest subiect.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.5.2016

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Finanțelor: Rezistență la reformă a apartului public, ea poate fi depășită doar de informatizare

Razvan Diaconu

Reformarea sectorului public este foarte dificil de făcut pentru că „acesta ştie foarte bine să folosească legislaţia pentru a se acoperi” și „informatizare este singurul… Mai mult

Stiri

ANRE a avizat 35 de proiecte depuse primării în Programul Termoficare

Adrian N Ionescu

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis, până în prezent, 35 de avize pentru proiecte depuse în cadrul Programului Termoficare, cu o… Mai mult

Stiri

Peste 8 milioane de bolnavi cronici, acces redus la medicația zilnică – Patronatul Producătorilor Români de Medicamente

Vladimir Ionescu

Pandemia Covid a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente din România, cu achiziții de panică a unor produse, pe de o parte, și… Mai mult

Europa

Volkswagen, obligată să plătească compensații cetățenilor germani în scandalul Dieselgate

Iulian Soare

O curte federală a decis luni că Volkswagen trebuie să plătească compensații celor care au cumpărat autoturisme echipate cu motoare care manipulau emisiile de carbon.… Mai mult

Stiri

AVOCATNET

Din acest an, aranjamentele fiscale trebuie declarate la ANAF. Formularul de raportare, oficializat

AVOCATNET

Din iulie 2020, tranzacțiile prin care firmele își optimizează taxele trebuie raportate la Fisc. Obligația a fost introdusă prin OUG nr. 5/2020, cea care transpune,… Mai mult

Stiri

”La bal, sau la spital?” – Nu mai există cale de mijloc. CRONICILE Curs de Guvernare nr. 94 – Sumarul

Redacţia

Înaintea detaliilor privind conținutul numărului 94 al CRONICILOR, câteva caracteristici ale celei mai înalte publicații din România – cu un concept neobișnuit, cu o expertiză… Mai mult

Stiri

Conpet face un pas către producţia de electricitate ”verde”

Adrian N Ionescu

Transportatorul de ţiţei şi produse derivate prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) îşi propune să investească 3 milioane de lei în construcţia de parcuri fotovoltaice pentru… Mai mult