marți

19 martie, 2024

15 octombrie, 2019

Dubla cetățenie era aproape inexistentă în urmă cu 50 de ani, însă acum nu numai că ea este foarte răspândită, dar aproape jumătate din statele lumii acordă cetățenie prin așa-numitele programe destinate investitorilor.

Aceste programe, prin care se vând cetățenii, în realitate, a devenit o adevărată industrie ce a ajuns la 25 de miliarde de dolari anual, potrivit avocatului elvețian Christian Kalin.


Avocatul, despre care BBC spune că este poreclit „Mr Passport”, este președintele Henley & Partners, unul dintre cei mai importanți jucători de pe această piață aflată în creștere rapidă. Compania, care operează la nivel global, ajută persoanele bogate și familiile acestora să obțină rezidență și cetățenie în orice țară ce permite dubla cetățenie.

Noțiunea de cetățenie este învechită, a explicat Christian Kalin, pentru BBC. „Este unul dintre puținele lucruri din lume care este legat de descendență (legături de sânge) sau de locul unde te-ai născut”.

„Mr Passport” crede că cetățenia trebuie echivalată cu statutul de membru

Trebuie redefinită noțiunea, întrucât „este super incorectă,” spune acesta, explicând că unde ne naștem este „pur noroc,” fără nicio legătură cu talentul sau abilitățile cuiva.

„Ce e rău în a vedea cetățenia ca pe un statut de membru? Și ce este greșit în a primi oameni talentați și care pot contribui?” acolo unde sunt admiși, întreabă avocatul.


Pentru mulți, însă, ideea de a asimila pașaportul cu o marfă nu pare în regulă.

Hong Kong, una dintre cele mai mari piețe pentru tranzacționarea cetățeniilor

Până acum, cei mai vizibili cumpărători de cetățenii în Europa au fost rușii, interesați de Marea Britanie, Cipru și Malta.

De cealaltă parte a lumii, una dintre cele mai mari piețe în domeniu este Hong Kong, unde firme specializate îi ajută pe oamenii bogați din China continentală să obțină una sau chiar două cetățenii.

„Nu se simt în siguranță (în China – n.red.). Vor acces în Europa, să-și deschidă un cont banacar, să-și cumpere proprietăți imobiliare și să înceapă o afacere”, a explicat pentru BBC unul dintre cei implicați în aceste afaceri.

Cât de mult costă cumpărarea unui pașaport?

  • St Kitt’s and Nevis – de la 150.000 dolari
  • Muntenegru – de la 274.000 dolari
  • Portugalia – 384.000 dolari
  • Spania – 550.000
  • Bulgaria – 560.000
  • Malta – un milion dolari
  • SUA – între 500.000 de dolari și un milion, investiți într-o afacere cu cel puțin 10 angajați
  • Marea Britanie – de la 2,5 milioane dolari
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: