joi

18 aprilie, 2024

3 februarie, 2016

fabrica-de-tigareteReprezentanți ai industriei tutunului au transmis marți guvernului un set de documente- corespondența purtată de industrie cu autorități în cele 18 luni de la adoptarea Directivei europene privind produsele de tutun- pentru a demonstra că a solicitat în mod repetat urgentarea transpunerii acestei directive în legislația națională.

Întârzierea autorităților în ultimul an pune industria în situația de a nu avea timp să-și modifice liniile de producție în acord cu solicitările Directivei.

O serie de precizări cu privire poziția industriei pe subiectul transpunerii Directivei 2014/40/UE , potrivit comunicatului producătorilor însoțit de corespondența din ultimul an cu autoritățile :

  • Autoritățile române nu au adoptat încă legea și normele de aplicare, deci nu avem la ce să ne conformăm. De exemplu, nu cunoaștem nici măcar numarul de telefon privind renunțarea la fumat, care ar trebui scris pe pachetele de țigarete. Iar Ministerul Sănătății nu a prelucrat fișierele cu avertismente primite de la Comisia Europeana, pentru ca nu are softul necesar, si abia de acum încolo va face licitație sa il cumpere.
  • Așa cum știți,  spre deosebire de Regulament, Directiva nu devine obligatorie in mod automat in statele membre. Orice Directivă trebuie transpusă la nivel național prin lege. „Transpunerea” nu e sinonima cu traducerea. Prin urmare, textul publicat in Jurnalul oficial al Uniunii Europene în aprilie 2014, va suferi modificări si completări semnificative pe parcursul procesului legislativ.
  • In ultimele 18 luni, in mod oficial, public, etic si transparent companiile de tutun au cerut autoritatilor sa transpuna Directiva tutunului din vreme, arătând ca, la fel ca in cazul oricarei alte industrii, sunt necesare sase luni de la publicarea in Monitorul oficial a legii de transpunere, pentru adaptarea proceselelor de productie, modificarea ambalajelor si a pachetelor etc. Am subliniat de fiecare dată, atât în scrisorile către autorități (inclusiv către fostul și actualul Premier) pe care vi le trimitem atașat, că dorim să ne conformăm Directivei, dar nu putem demara schimbarea specificațiilor tehnice si a investițiilor în noile utilaje si ambalaje, în absenta legii de transpunere și a normelor ei de aplicare. Ca să putem conforma producția la 20 mai 2016, era nevoie ca legea si normele de aplicare să fi fost  publicate  până la începutul lui Decembrie 2015.
  • În momentul de față, există un proiect de lege, care a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătății, pentru dezbatere publică, abia pe 29 decembrie, cu toate că în corespondența oficială legată de transpunerea Directivei, oficialii Ministerului se angajau, în luna august 2015, că vor finaliza proiectul de lege cel târziu la 15 octombrie 2015. Am transmis membrilor comitetului interministerial pe tutun observatiile noastre în termenul pus la dispozitie de Ministerul Sanatarii, adică pana pe 9 ianuarie. Proiectul amintit, pe lângă întârzierea cu care a fost redactat și postat, are carențe grave, care îl fac imposibil de aplicat. De exemplu, lipsesc specificațiile tehnice privitoare la avertismentele de sănătate și informațiile continand numărul de telefon și site-ul referitor la renunțarea la fumat, acestea urmând sa fie stabilite prin ordine ministeriale, abia la 30 de zile după publicarea legii!
  • Potrivit Directivei Tutunului, termenul limita de transpunere coincide cu cel de conformare a producției, 20 mai anul curent. Deci, teoretic, autoritățile ar fi încă in termen dar, practic, procesul e întârziat, pentru ca nici o industrie nu poate schimba producția peste noapte. Considerăm că Ministerul Sanatatii, coordonatorul Comitetului Interministerial pe tutun a întârziat procesul de transpunere, punând astfel in pericol piata legala a tigaretelor si, implicit, incasari lunare de circa 230 milioane de euro la buget, din taxe si contribuții. Ca urmare, din cauza întârzierii legii am fost obligați sa cerem prorogarea termenului de fabricație, la șase luni de la data la care legea va intra în vigoare. Menționăm ca și alte state membre sunt în situații similare. De exemplu, Polonia si Danemarca prevăd in proiectele de transpunere perioade de tranziție.
  • Industria a explicat situația in ședinta Comitetului, din 21 ianuarie, singura întâlnire pe această temă, la care a fost invitata sa participe. Toți reprezentanții instituțiilor membre au fost de acord ca trebuie găsită o soluție, cu excepția reprezentanților Ministerului Sănătatii si a rezervelor experților de la Ministerul de Externe. Comitetul a decis sa trimită Premierului un Memorandum pe aceasta tema.
  • Conform deciziei de ieri, pe care o salutam, Proiectul de lege ar urma să fie definitivat la nivelul Executivului pe 17 februarie 2016 si trimis la Parlament pentru aprobare in regim de urgenta. Procesul legislativ ar urma sa se incheie, teoretic, la 20 mai. Problema conformarii productiei ramane deci la fel de actuala, pentru ca in lipsa legii si normelor nu putem demara modificarile si avem nevoie de sase luni pentru acest proces.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: