luni

22 aprilie, 2024

14 martie, 2016

industrieÎn prima lună din acest an, producția industrială a scăzut atât față de luna precedentă cât și față de luna similară a anului trecut, pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate, reiese din datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, producția industrială a scăzut în ianuarie 2016 cu 2,3% față de decembrie 2015 (pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate) și cu 1,2% în ritm anual (față de ianuarie 2015).

”Producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 1,2% ca urmare a scăderii industriei extractive (‐14,2%) şi producției şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat (‐8,1%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,5%”, arată INS.

industrie 2
Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

 

Analiștii ING notează că pe lângă încetinirea motoarelor industriei, competitivitatea acestui segment ar putea avea de suferit pe termen lung, ca urmare a expansiunii salariale mai accelerate decât cea a productivității.

Rezultatul a venit mai ales pe fondul încetinirii segmentului manufacturier până aproape de stagnare (+0,5%), din cauza cererii externe slabe. Majoritatea sectoarelor importante suferă acum, în timp ce motoarele recente (sectoarele auto, alimente, băuturi) încetinesc de asemenea. Pe lângă aceste evoluții, industria din România își pierde și competitivitatea după ani în care expansiunea salarială a fost mai degrabă peste cea a productivității, fapt ce ar putea duce la efecte negative asupra producției industriale pe termen mediu”, notează analiștii ING.

Contribuția industriei la creșterea economică

Industria ar urma să înregistreze un avans de 4,9% în acest an, după o creștere de 3,7 % în 2015, potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză (INS).


Ponderea industriei în Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut în 2015 cu 1,6 puncte procentuale, la 23,3% și urmează să scadă la 22,8% în anul 2016, conform prognozei CNP pe termen mediu. Începând din 2017, ponderea industriei în structura PIB-ului urmeză să crească, până la nivelul de 23,7% în 2019, însă sub cel din 2014, de 24,9%.

Pentru 2016, CNP anticipează că serviciile vor continua să aibă cea mai semnificativă contribuție la creșterea economică, de 1,6% din PIB. Industria se va clasa pe locul al doilea, cu o contribuție de 1,2%, în vreme ce agricultura ar urma să aducă 0,4% la creșterea economică din acest an.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: