marți

30 aprilie, 2024

18 iunie, 2023

Industria românească a intrat în declin în luna aprilie. Cifra de afaceri din industrie (piață internă + externă) s-a contractat în termeni nominali atât față de luna precedentă (-16,3%) cât și față de aceeași lună a anului trecut (-3%).

Declinul industriei românești se datorează în principal declinului economic din Uniunea Europeană, prima destinație a exporturilor. Categoria care se situează pe primul loc la export „părți și accesorii de autovehicule”, inclusă în grupa „bunuri intermediare” are și cele mai mari scăderi, atât la cifra de afaceri cât și la indicatorul de noi comenzi. Și aceasta deoarece principalele țări unde merg exporturile de subansamble auto sunt Germania, Italia, Franța și Ungaria, piețe care se află la rândul lor în decli

Scădere drastică a comenzilor noi din industrie

În luna aprilie 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), au scăzut în termeni nominali, atât față de luna martie 2023 cu 18,0%, cât și faţă de luna aprilie 2022 cu 0,7%.


Cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali în luna aprilie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 16,3%, ca urmare a scăderilor înregistrate pe marile grupe industriale:

  • industria bunurilor intermediare (-19,3%)
  • industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-17,8%)
  • industria bunurilor de capital (-17,5%)
  • industria energetică   (-15,8%)
  • industria bunurilor de uz curent (-8,7%)

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, în luna aprilie 2023 cifra de afaceri din industrie a scăzut în termeni nominali, pe ansamblu, cu 3,0%.

Declin în zona euro

Firava creștere a producției industriale din zona euro din aprilie a fost sub așteptări și prefigurează o intrare în domeniul negativ în trimestrul al doilea, se arată într-un raport al think-tankului al ING. Deoarece nu sunt indicii că în luna mai lucrurile se vor îmbunătății după valoarea valoarea comenzilor noi din industrie.

Creșterea cu 1% a producției în zona euro din aprilie vine după contracția de 3,8% în luna martie. Deși aceasta reprezintă o revenire dezamăgitoare, indicatorii de bază arată și mai rău. Creșterea modestă a fost generată în principal de avansul producției cu 21,5% în Irlanda, ale cărei date sunt cunoscute ca fiind extrem de volatile spun analiștii ING. În marile economii europene s-au consemnat evoluții foarte slabe ale producției industriale în aprilie: Germania a stagnat, Franța a avut o mică majorare de 0,8%, dar Italia, Spania și Țările de Jos au cunoscut o contracție de -1,9%, -1,8% și, respectiv, -3,5%.

Recesiunea va continua și în trimestrul 2


Dinamica industrială oferă, în cel mai bun caz, o imagine amestecată a sectorului. Indicatorii pentru comenzile noi din industrie sunt foarte slabi în ultima perioadă. În plus, efectele recuperărilor după restabilirea lanțurilor de aprovizionare s-au estompat. Pe de altă parte, prețurile mai scăzute ale energiei ar fi trebuit să impulsioneze producția, dar se observă că în general că activitatea unităților de producție nu s-a revigorat.

Aceste evoluții nu vor avea o contribuție pozitivă pentru PIB-ul în cel de al doilea trimestru. Producția din aprile, situată sub media primului trimestru și tendințele negative din luna mai indică o contracție a sectorului în trimestrul al doilea. La aceasta se adaugă reducerea vânzărilor cu amănuntul și pesimismul rezultat din tendințele economice. Toate par a indica o prelungire a recesiunii după două trimestre cu creștere negativă în sona euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: