11 mai, 2023

Prețurile de consum ale Chinei au crescut în cel mai lent ritm din ultimii doi ani în aprilie, în timp ce deflația la poarta fabricii s-a adâncit, au arătat datele joi, sugerând că ar putea fi nevoie de mai multe stimulente pentru a stimula o redresare economică neregulată post-COVID, scrie Reuters.

Rata inflației a scăzut în aprilie în China la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, în timp ce deflația la produsele de la poarta fabricii se adâncește, ceea ce subliniază presiunea exercitată asupra profiturilor întreprinderilor, arată datele Biroului chinez de statistică publicate joi. Astfel, cea de a doua cea mai mare economie a lumii suferă un dublu impact în timp ce încearcă să-și revină după daunele provocate de pandemia de Covid.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut în aprilie cu doar 0,1% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, cea mai scăzută rată înregistrată din februarie 2021, și sub avansul de 0,7% înregistrat în martie, a anunțat joi Biroul Național de Statistică (BNS). Inflația anunțată se situează sub nivelul prognozat de economiști într-un sondaj Reuters, care anticipau un IPC de 0,4% în aprilie.

Deflație la poarta fabricilor


Prețurile la poarta fabricilor au scăzut și mai mult luna trecută, ceea ce, combinat cu indicele prețurilor de consum, evidențiază problemele structurale ale economiei care încearcă să se recupereze rapid după ridicarea restricțiilor anti-Covid din decembrie.

Indicele Producției Industriale (IPI) a scăzut în aprilie cel mai puternic, într-o serie de șapte luni consecutive, la -3,6% (în termeni anuali), după -2,5% în luna precedentă.

Creșterea foarte mică a prețurilor de consum întărește semnalele date de rezultatele din comerțul internațional publicate în această săptămână, care arată că cererea internă rămâne slabă, în timp ce scăderea prețurilor de producție subliniază presiunea exercitată asupra întreprinderilor.

Economia chineză a depășit așteptările în primul trimestru al anului, revenind rapid, însă recuperările sunt inegale. Datele recente arată reducerea producției industriale în timp ce lâncezeala persistentă de pe piața imobiliară îngrijorează.


Redeschiderea economiei post-covid a dat probabil un impuls pentru creșterea prețurilor serviciilor, dar care a fost în mare parte compensată de încetinirea avansului prețurilor la alimente și energie.

Datele statistice din ultima lună pot să indice începutul unei relaxări a politicii monetare a Băncii Populare din China (PBOC) prin reducerea dobânzilor sau prin injecții de lichidate în sistemul financiar. Banca centrală a redus deja nivelul rezervelor obligatorii pentru băncile comerciale pentru prima dată în acest an în luna martie și a recomandat băncilor să reducă dobânda la depozite.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: