sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 februarie, 2022

Un plan de acțiune al UE care își propune să abordeze practicile de pescuit care traulează fundul oceanului, considerate nocive, va declanșa o dispută între conservatori și o nouă alianță a industriei pescuitului, transmite The Guardian.

Aproximativ 32% din peștii prinși la nivel european sunt capturați de navele de pescuit industrial care greblează fundul mării cu plase enorme, într-un proces numit traulare de fund.

Studiile indică faptul că aceste plase pot aspira până la 41% din toată viața nevertebrată de pe fundul mării și pot provoca daune grave mediului marin, cum ar fi recifelor de corali de apă rece și păturilor de iarbă marine.


Traulul de fund este deja interzis de UE la adâncimi de peste 800 de metri, dar Comisia Europeană a promis că va implementa orice măsuri necesare pentru a limita și mai mult această practică, pe care a numit-o „cea mai dăunătoare activitate pentru fundul mării”.

Un pachet amânat de recomandări așteptat în această primăvară ar putea include interzicerea traulelor de fund în zonele marine protejate (AMP).

Industria pescuitului se pregătește să riposteze cu lansarea oficială a Alianței europene pentru pescuitul de fund (EBFA) la sfârșitul acestei luni. Formată ca răspuns la o petiție semnată de 150.000 de persoane în decembrie, prin care se cere interzicerea imediată a traulelor de fund în AMP, alianța unește asociații de pescuit din 14 țări.

Grupul argumentează că practica este „foarte sustenabilă” deoarece navele de pescuit au nevoie trebuie să dețină certificate de conformare precum cele emise de Marine Stewardship Council și pentru că trebuie să respecte constrângerile de mediu impuse de politica comună a UE în domeniul pescuitului.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Noile restricții impuse asupra traulelor ar putea crea deficite de aprovizionare și creșteri de prețuri pentru anumite specii de pește, cum ar fi calcanul, cambula, halibutul și creveții, susține EBFA.

„Nu vrem ca această industrie să-i aprovizioneze doar pe cei bogați”, a comentat Ivan López, președintele EBFA, care conduce o afacere cu traulare în Spania. „Nu ar fi corect dacă peștele ar deveni un produs de lux.” Fructele de mare reprezintă o problemă de „cultură și identitate” în Spania, a adăugat el.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: