Industria, în martie: Scăderi de 14% la producție și de 4% la comenzile noi - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Industria, în martie: Scăderi de 14% la producție și de 4% la comenzile noi

13 mai, 2020

Producția industrială a scăzut cu 14,5% în martie față de aceeași lună din 2019, potrivit datelor pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate publicate, miercuri, de Institutul Național de Statistică (INS).

Comenzile nominale noi au scăzut cu 3,6%, martie/ martie.

Scăderea producţiei față de februarie 2020 a fost de 12,4% pe seria ajustată şi de 3,4% pe seria brută, iar cea nominală a comenzilor noi de 3,1%.


Pe întreg primul trimestru, industria a produs cu 6,4% mai puţin pe serie ajustată (5,9% pe serie brută), faţă de aceeaşi perioadă din 2019, dar comenzile noi au crescut în termeni nominali cu 1,8%.

Graficul INS arată tendinţa de declin a producţiei industriale din ultimele 10 luni, care a scăzut în termeni relativi faţă de 2015 de la circa 119% în mai, la 101,1 faţă de anul de referinţă.

Creşterea comenzilor noi lasă loc de speranţă, că după pandemie, va avea loc o revenire mai rapidă decât ar fi de aşteptat.


Comenzile de bunuri de folosință îndelungată au accelerat de la 28,8% an/an în februarie la 38,3% an/an în martie, „cea mai bună evoluție din septembrie 2017”, remarcă analistul Andrei Rădulescu, de la Banca Transilvania.

„Creșterea semnificativă a comenzilor noi de bunuri de folosință îndelungată exprimă premise de redinamizare a industriei prelucrătoare după atingerea punctului minim în luna aprilie”, spune Andrei Rădulescu.

Altfel, comenzile noi în industria prelucrătoare au scăzut cu 3,6% an/an în martie, „cea mai slabă dinamică din ianuarie 2016. Evoluția a fost determinată de declinul comenzilor noi de bunuri de capital, de bunuri de uz curent și de bunuri intermediare cu ritmuri an/an de 3,4%, 3,9%, respectiv 7,1%”, spune analistul citat într-o notă emisă de banca sa.

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a scăzut în termeni nominali în luna martie 2020 cu 4,3% față de luna precedentă și cu 8,3% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe primul trimestru, cifra de afaceri din industrie pe a scăzut cu 0,1%.

Cele mai mari scăderi le-a înregistrat industria extractivă, cu 19%, industria energetică (-14% trimestru 2020 / trimestru 2019 și -22,7% martie / martie).

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr