joi

25 aprilie, 2024

13 mai, 2016

medicamente--800.000 de pacienți riscă să rămână fără tratamente inovatoare începând cu luna iulie prin dispariția de pe piața din România a 123 de medicamente, transmite vineri Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Acest pericol semnalat de ARPIM apare în contextul  în care sistemul de sănătate românesc trece deja printr-o criză profundă ale cărei consecințe sunt resimțite mai ales de pacienții români. Asociația semnalează această problemă din februarie 2016.

Potrivit unui comunicat al asociației:


”Dispariția medicamentelor este cauzată de publicarea Ordinului de Ministru 307/2015 în Monitorul Oficial, ordin care determină coborârea prețului medicamentelor originale la nivelul celor generice, prin aplicarea articolului  81.

Această prevedere va avea consecințe deosebit de grave asupra pacienților români, nu doar imediate prin limitarea accesului acestora la tratament, ci şi pe termen lung. Prețul medicamentelor va coborî cu 35% sub minimul european, total nesustenabil, ceea ce îi obligă pe producătorii de medicamente nu doar să-şi reconsidere portofoliul de produse, ci şi să reevalueze oportunitatea de a aduce noi medicamente în România, afirmă Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Acest Ordin a fost implementat fără o analiză de impact şi în condițiile în care reprezentanții ARPIM, ai operatorilor de pe lanțul de distribuție, ai pacienților au atras atenția asupra consecințelor grave pe care le va avea aplicarea articolului 81 în ceea ce priveşte accesul pacienților la medicamente, inclusiv în cadrul dezbaterii publice organizate luna trecută.

Consecințele negative ale implementării acestui Ordin se vor resimți şi la nivel economic. Scăderea prețurilor originalelor la nivelul genericelor nu va aduce economii la bugetul de stat, aşa cum au afirmat autoritățile. Medicamentele eliberate în regim compensat sunt deja rambursate la prețul celui mai mic generic, iar diferența dintre bugetul alocat medicamentelor şi consumul real este plătită de producători prin taxa clawback. De fapt, implementarea articolului 81 va diminua contribuțiile la bugetul de stat întrucât  sumele colectate din TVA şi din taxele generate de impozite se vor reduce, a adăugat Dan Zaharescu.


Sistemul de sănătate românesc are nevoie de o metodologie sustenabilă de calcul al prețului la medicamente, iar acest lucru trebuie să se întâmple în cel mai scurt timp pentru a putea evita declanşarea unei alte crize în sistemul de sănătate.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 29 de companii farmaceutice internaționale producătoare de medicamente originale, prezente în România.

ARPIM este afiliată la Federația Europeană a Industriei Farmaceutice, organizația europeană care reunește cele mai importante companii farmaceutice internaționale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunității științifice internaționale.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Schier, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: