marți

9 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 februarie, 2016

farmacie-O serie de organizații ale industriei farma au solicitat marți schimbarea noii metodologie de calcul al prețurilor la medicamente, avertizând că aceasta pune sub semnul întrebării comercializarea viitoare a aproximativ 13% dintre medicamentele din CANAMED – catalogul național al prețurilor la medicamente.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) avertizează autoritățile române asupra faptului că noua metodologie impune companiilor farmaceutice să calculeze prețul medicamentelor originale din portofoliu luând ca referință prețul medicamentelor generice, ceea ce, afirmă organizațiile menționate, echivalează cu o scădere a prețului acestora cu 35% sub minimul european.

Avertismentele celor implicați

Calin-Galaseanu_Presedinte-ARPIM”Aceasta este o nouă măsură pe care autoritățile o impun industriei producătoare de medicamente, fără a realiza în prealabil un studiu de impact care să estimeze consecințele majore care vor fi resimțite de pacienții români după implementarea sa.


Datele pe care le avem ne arată că multe dintre companiile farmaceutice se vor afla în situația de a nu mai putea asigura disponibilitatea unor medicamente pe piață, deși dorința acestora este de a continua să deservească piața locală şi nevoile pacienților români. Vor apărea dificultăți în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de medicamente generice, mai ales în cazul acelor medicamente originale, cu indicații terapeutice care nu sunt acoperite de medicamentele generice”, afirmă dr. Călin Gălăşeanu, Președintele ARPIM.

Potrivit reprezentanților celor 3 asociații profesionale, referențierea prețului medicamentelor originale la prețul genericelor riscă să ducă la întreruperea comercializării de pe piața locală a 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice.

Potrivit unui studiu DLA Piper realizat în ianuarie 2016, care a evaluat portofoliul de medicamente a  17 companii farmaceutice membre ARPIM, există riscul ca unele medicamente să dispară, întrucât noul preț va ajunge cu 35% sub minimul european, ceea ce ar stabili un nou minim european pentru statele care au România ca țară de referință pentru stabilirea prețului.

lupuliasa”Suntem în măsură să afirmăm cu toată răspunderea, că referențierea prețului medicamentului original la prețul medicamentului generic va limita și mai mult accesul pacienților la tratament. Acest articol 8 va conduce la apariția unor disfuncționalități majore, cu risc ridicat privind întreruperea comercializării multor medicamente originale în România, fără un beneficiu real pentru bugetul de stat sau pentru pacienți, ținând cont că legislația actuală obligă farmacistul să recomande pacientului medicamentul cu cel mai mic preț. Prin dispariția  unui număr semnificativ de medicamentele originale de pe piață, pacienții români vor avea mai  puține alternative la tratament, ceea ce va avea un impact major şi în sens negativ asupra posibilității de a contribui la consolidarea indicatorilor de sănătate din România”, anunță Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru Lupuliasa, Preşedintele CFR.


Reprezentanții industriei afirmă că cei mai afectați de implementarea noilor metode de calcul al prețurilor vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni, în condițiile în care acestea reprezintă şi principala cauză de deces în România. Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice.

„Sistemul de sănătate din România trebuie să fie sustenabil, transparent şi predictibil pentru toți cei implicați – pacienți, buget de stat sau companii care activează în acest sector al economiei. Aplicarea de măsuri nesustenabile obligă la modificarea politicilor comerciale ale operatorilor farmaceutici şi descurajează continuarea investițiilor în domeniu. Menționăm că distribuitorii de medicamente investesc anual zeci de milioane de euro la nivel național, pentru a putea asigura condițiile optime de trasabilitate şi siguranță a medicamentelor, precum şi livrarea acestora către farmaciile din România, iar o astfel de măsură generează nelinişte cu privire la sustenabilitatea şi predictibilitatea sistemului şi, implicit, la utilitatea investițiilor efectuate”, afirmă și Cristina Munteanu, Directorul Executiv ADRFR.

Soluția propusă

ARPIM, ADRFR şi CFR au subliniat marți necesitatea modificării metodologiei de calcul al prețului la medicamente pe baza rezultatelor consultării tuturor părților implicate: farmaciști, distribuitori farmaceutici si companii producătoare de medicamente.

În opinia celor trei organizații, aceste modificări ar trebui să permită ca prețurile medicamentelor din România să fie egale cu prețurile din alte state membre UE, nu cu 35% sub nivelul minim al acestora.

Mai mult decât atât, afirmă asociațiile menționate, din cauza folosirii unui curs de schimb valutar neconform cu realitățile pieței precum şi din cauza impactului negativ al taxei clawback, chiar şi în acest moment se stabilesc noi minime europene.

Astfel, spun organizațiile, România este în situația de a fixa noi minime europene pentru cele 10 state membre ale UE care au stabilit România ca țară de referință, lucru imposibil de acceptat de către direcțiile regionale ale companiilor farmaceutice multinaționale.

Asociațiile care susțin modificarea sistemului de calcul al prețurilor la medicamente

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în România.

ARPIM este afiliată la Federaţia Europeană a Industriei Farmaceutice (EFPIA) organizaţia europeană care reuneşte cele mai importante companii farmaceutice internaţionale, recunoscute datorită rezultatelor la nivelul comunităţii ştiinţifice internaţionale.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) reprezintă interesele a peste 60% din piața de distribuție şi retail farmaceutic autohton. Din luna iulie 2012, Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România este membru cu drepturi depline al GIRP – Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociația Europeană a Distribuitorilor Farmaceutici).

Companiile membre ADRFR sunt: farmaciile Sensiblu, farmaciile Dona, farmaciile Help Net, precum şi distribuitorii farmaceutici Mediplus, Farmexpert si Farmexim.

Colegiul Farmaciştilor din România este organism profesional, apolitic, fără scop patrimonial, de drept public, cu responsabilități delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de farmacist ca profesie liberală, de practică publică autorizată; are autonomie instituțională în domeniul său de competență, normativ şi jurisdicțional profesional.
Colegiul Farmacistilor din România reprezintă, în momentul de față, peste 14.500 de membrii, farmacişti care îşi exercită profesia pe teritoriul României.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: